Pravoslavni vjernici slave Božić

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i pravoslavne crkve koje se drže julijanskog kalendara u ponedjeljak obilježavaju najradosniji kršćanski praznik, dan rođenja Isusa Hrista – Božić.

Božić slave pravoslavne crkve koje se drže starog, julijanskog kalendara. UZ SPC, između ostalih, to su i ruska i gruzijska crkva, jeruzalemska pravoslavna patrijaršija, Sveta Gora i starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti, prenosi Tanjug.

Vjernici Božić vide kao najradosniji kršćanski praznik koji se slavi tri dana.

Simboli Božića kod pravoslavnih Srba su Badnjak i česnica.

Novčić za sreću

Božić je obiteljski blagdan i slavi se u kući i u crkvama.

Pod kuće se po tradiciji posipao slamom kako bi se dočarao skromni ambijent pećine u Betlehemu u kojoj se, po Bibliji, rodio Krist.

Česnica, pogača od pšeničnog brašna bez kvasca u koju se stavlja novčić, mijesi se i lomi na Božić isključivo rukama na onoliko dijelova koliko ima ukućana.

U česnicu se stavlja novčić od srebra ili zlata koji simbolizira dar novorođenom Kristu, a vjeruje se da sreća čeka onog u čijem komadu bude novčić, prenosi Beta.

U hramovima SPC-a, slavljenje Božića počelo paljenjem Badnjaka.

Božić je uvek mrsni dan, kojem je prethodio četrdesetodnevni božićni post, koji predstavlja pročišćenje duha i tijela.

Ukućani položajnika, prvog gosta na Božić, daruju poklonima. 

Ljudi se na Božić pozdravljaju sa “Hristos se rodi”, a odgovor je “Vaistinu se rodi”.

Drugi dan Božića je Sabor Presvete Bogorodice, u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja, dok se trećeg dana slavi Sveti Stefan.

Patrijarh Irinej: Okruženje stvaramo riječima 

Ukazujući na značaj božićnog praznika, patrijarh SPC-a Irinej je u Božićnoj poslanici naveo da je “Hristos došao kao Spasitelj svih naroda”, ali da “radost darovanog nam spasenja zajedno možemo doživeti samo kroz međusobno praštanje i izmirenje”.

Navodeći da “blaga reč leči, gruba reč povređuje”, a da su “rane od reči često grublje i od fizičkih rana”, patrijarh Irinej je “duhovnu decu” SPC pozvao na međusobno razumijevanje, ljubav i praštanje.

“Čuvajmo se teških i neoprezno izgovorenih reči, imajući na umu da društveno okruženje u kome živimo stvaramo upravo rečima”, naglasio je poglavar SPC-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije