Pravoslavci proslavljaju Božić

Praznovanje Božića počelo je prvim ponoćnim liturgijama (Jaroslav Pap / Tanjug)

Pravoslavni vjernici danas proslavljaju najradosniji hrišćanski praznik Božić, rođenje Isusa Hrista.

Praznovanje Božića po julijanskom kalendaru počelo je prvim ponoćnim liturgijama.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej sinoć je služio večernju liturgiju nakon što je upaljen badnjak na platou ispred Hrama Svetog Save.

“Neka od ovog Božića oživi Srbija i neka naše porodice ispuni radost i dečija igra. Sveto Jevanđelje nas upravo i podseća na to da, ako se ne obratimo i ne postanemo bezazleni kao deca, nećemo ući u Carstvo nebesko. Zato je Božić praznik i naše dece, praznik mladosti i večne budućnosti”, naveo je patrijarh u Božićnoj poslanici.

Pripreme za praznik

Pripreme za Božić počinju 40 dana ranije, postom koji predstavlja pročišćenje duha i tijela.

Božić se čestita riječima “Hristos se rodi”, a otpozdravlja sa “Vaistinu se rodi”.

Običaj je da ujutro jedan član porodice odlazi u crkvu, da bi se po povratku prvi put poslije posta, omrsili, a obavezno je i lomljenje pogače.

Održalo se vjerovanje da se na Božić nigdje ne ide i da je porodica na okupu, a smatra se da je prva osoba koja za Božić dođe u kuću, položajnik ili polaznik, uspješan mladi čovjek koji treba da donese prosperitet domaćinstvu.

Božić po julijanskom kalendaru, pored srpske, slave i ruska, gruzijska i armenska crkva, Sveta gora i jedan dio koptske crkve. 

Pravoslavni vjernici širom regije snioć su zapalili badnjake i time obilježili početak proslave Badnje večeri, ali i najavili dolazak Božića.

Poruke pomirenja

Badnjak je obično mlado hrastovo ili cerovo drvo koje ima poseban smisao, a predstavlja simbol drveta koje su, po predanju, pastiri donijeli Josifu i Mariji da nalože vatru i ugriju pećinu u kojoj se Hrist rodio.

Paljenje badnjaka predstavlja i simbol rastanka sa starim vjerovanjima i prihvatanje nove svjetlosti koja dolazi s vjerom u novorođenog Hrista.

Vjerski poglavari i vjernici iz država regije poslali su poruke pomirenja, ljubavi i zajedništva.

Izvor: Al Jazeera i agencije