Pravoslavci danas proslavljaju Božić

Pravoslavna crkva i vjernici koji poštuju Julijanski kalendar proslavljaju danas veliki hrišćanski praznik Božić, rođenje Isusa Hrista.

Praznovanje Božića počelo je ponoćnim liturgijama.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej sinoć je služio bdijenje u Hramu Svetog Save u Beogradu, nakon što je upaljen badnjak na platou ispred hrama. Patrijarh je u božićnoj poslanici pozvao vjernike da u miru i ljubavi proslave Božić.

U Bosni i Hercegovini održana su dva centralna bogosluženja – u Banjoj Luci i Sarajevu. U Hramu Hrista Spasitelja u Banjoj Luci večernje bogosluženje služio je episkop banjalučki Jefrem, a u Sarajevu, u Staroj pravoslavnoj crkvi sarajevski paroh Vanja Jovanović.

Vladika Jefrem je podsjetio na riječi božićnog pozdrava koje govore o miru, “ali kojeg danas u svijetu nema dovoljno”.

I u Crnoj Gori naloženi su badnjaci i održano večernje bogosluženje. Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve, s mitropolitom Amfilohijem na čelu upalila je badnjake ispred Cetinjskog manastira, dok je svećenstvo Crnogorske pravoslavne crkve, koje je predvodio mitropolit Mihailo, to učinilo na platou ispred Dvorca kralja Nikole na Cetinju.

Porodični praznik

Božić, je zajedno sa Uskrsom, jedan od najvećih hrišćanskih praznika.

Pripreme za ovaj praznik počinju 40 dana ranije božićnim postom koji predstavlja pročišćenje duha i tijela.

Prema običajima, na Božić se rano ustaje, prije Sunca, a važna ličnost u proslavi je i položajnik – prva osoba koja dođe u kuću sa čestitkama i od koje se očekuje da u kuću unese radost i veselje.

Vjernici se pozdravljaju riječima “Mir Božji. Hristos se rodi” i otpozdravljaju sa “Vaistinu se rodi”.

Poslije 40 posnih dana, ovaj je prvi ”mrsni” dan.

Božić okuplja cijelu porodicu, a mijesi se česnica u koju se stavljaju novčić i razni drugi simboli. Ko od ukućana nađe neki od simbola, vjeruje se da će na tom polju biti najuspešniji.

Božić 7. januara proslavljaju i Ruska pravoslavna crkva, Gruzijska, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

Izvor: Agencije