Pravo slobodi izražavanja na internetu

Internet je velika računarska mreža i sistem za jednostavnu i efektivnu komunikaciju s tekstom, slikom i zvukom (Wilkipedia)

Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda (UNHRC) usvojilo je u četvrtak, prvi put u istoriji svog postojanja, rezoluciju o pravu na slobodu izražavanja na internetu i pozvao sve države da podrže i zaštite to pravo svakog pojedinca.

“Ovo je važan rezultat za Vijeće za ljudska prava UN-a. To je prva rezolucija UN-a koja potvrđuje da ljudska prava u internet (digitalnom) domenu moraju biti zaštićena i promovirana u istoj mjeri kao posvećenost ljudskim pravima u stvarnom (fizičkom) svijetu”, kazala je američka ambasadorica pri UNHRC-u Aylin Chamberlain Donahoe novinarima u Ženevi.

Usvajanju rezolucije protivile su se neke države članice, poput Kine, Rusije i Indije, prenosi AFP.

Rezoluciju podržalo 85 zemalja

Predstavnik Kine pri UNHRC-u podržao je predlog rezolucije, ali je primjetio da ljudi također trebaju biti zaštićeni od štetnih sajtova, dodaje Reuters.

Dokument je dobio podršku 85 zemalja koje nisu članice UNHRC-a, od kojih su 30 država članica Vijeća.

UNHRC je formiran 2006. godine, kao pomoćno tijelo Generalne skupštine UN-a, i sastoji se od 47 zemalja članica.

Članstvo u Vijeću je otvoreno za sve države članice UN-a, biraju se u Generalnoj skupštini apsolutnom većinom, poštujući raspored članstva u skladu s jednakom geografskom zastupljenošću svih članica svjetske organizacije.

Internet je velika računarska mreža i sistem za jednostavnu i efektivnu komunikaciju s tekstom, slikom i zvukom. 

Izvor: Agencije