Pravnici: Teško će Trump spriječiti svjedočenje Boltona

Pravni eksperti kazali su za agenciju AP kako bi se izvršna povlastica predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa da blokira svjedočenje bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona pred Senatom američkog Kongresa mogla biti slabe snage.

Boltonovo svjedočenje je “očito ključno za pitanja Senata i time je iznad svake povlastice i privilegije koja bi se mogla koristiti”, kazao je Michael Stern, bivši advokat Predstavničkog doma kada je ovaj dio Kongresa bio u rukama Republikanske stranke.

Republikanci trenutno kontroliraju drugi dio Kongresa, Senat, gdje je danas drugi dan iznošenja argumenata za opoziv Trumpa u suđenju koje ulazi u svoj četvrti dan.

Prezentacije će ukupno trajati šest dana i timovi odbrane Trumpa i Predstavničkog doma će pokušati uvjeriti senatore da se priklone jednoj od dvije strane, odnosno da budu za ili protiv opoziva Trumpa.

‘Predsjednik se želi zaštititi’

Mark Rozell, profesor ustavnog prava koji je napisao knjigu o izvršnog povlastici, smatra kako bi Bolton mogao biti ispitan a da ne iznese osjetljive informacije o nacionalnoj sigurnosti.

“Meni sve izgleda kao da predsjednik pokušava sebe zaštititi”, ističe Rozell, dekan Schar škole politike i upravljanja Univerziteta George Mason u Virginiji.

Sam Bolton je kazao da će svjedočiti ako dobije sudski poziv, a zastupnici demokrata zahtijevaju da im se to omogući tokom suđenja na Senatu.

Lider većine u Senatu Chuck Schumer u četvrtak je kazao kako još nema dvostranačkog dogovora o pozivanju svjedoka, prezentiranju novih dokumenata niti iznošenja novih dokaza.

Senatori će voditi debatu o tome da li će se moći zvati svjedoci ili tražiti dokazi nakon što predstavnici Doma predstave svoj slučaj i nakon što Trumpov pravni tim iznese njegovu odbranu.

Izvor: Al Jazeera i agencije