Pravni rat tehnoloških divova

U San Joseu u Californiji počeo je pravni rat tehnoloških divova Apple-a i Samsunga. Američki  Apple tuži korejskog rivala zbog navodnog kopiranja iPhonea i iPada.

Slučaj je presedan jer će o međusobnim optužbama elektronskih divova prvi put odlučivati porotnici u javnoj raspravi.

Apple od Samsunga traži dvije i po mlijarde dolara odštete, ali bi, također, želio postići i zabranu prodaje telefona Galaxy u SAD-u.

Zajedno Appleov Iphone i Samsungov Android Galaxy čine više od polovine svih smartphon uređaja prodatih širom svijeta. Tako da obračun u sudnici može imati ogromne posljedice za obje kompanije, ali i za izbor potrošača.

‘Jasno je koliko je u igri’

Josh Lowensohn iz Cnet Technologyja, kaže:

„Za ove dvije glave koje se sudaraju jasno je koliko je u igri, naročito u narednih pet do šest godina… Smartphone tržište ima toliko prostora za rast i obje kompanije mogu toliko da dobiju od njega… Oni stvarno žele osigurati to mjesto.“

Apple od Samsunga traži dvije i po mlijarde dolara odštete, ali bi, također, želio postići i zabranu prodaje telefona Galaxy u SAD-u.

Apple nas ne može optuživati za plagijat kad je sam na istim proizvodima kopirao druge, tvrde Samsungovi advokati.

Christopher Carani, advokat, objašnjava:

„Slučaj je fokusiran na dizajn patenata, posebno na estetski izgled smartphona iPhone i iPad, govoreći da je dizajn Samsunga prešao liniju.“

Korejska korporacija ima svoje argumente, s kojima je išla u kontranapad. IPhone za rad mrežnih elemenata upotrebljava neke od patenata koji su u vlasništvu Samsunga.

Apple nas ne može optuživati za plagijat kad je sam na istim proizvodima kopirao druge, tvrde Samsungovi advokati.

Šta je htio Jobs

„Argument Samsunga je – pa niste vi mogli imati svoje bez naših stvari prvo. Mi smo proizvodili mobilne telefone kada ste vi još uvijek proizvodili računare“, otkriva Josh Lowensohn.

Prije smrti Steve Jobs je rekao da će pokrenuti termonuklearni rat sa Samsungom i Androidom i da će ići do posljednjeg daha u tom ratu prsa u prsa, tvrdi Christopher Carani.

Još dok je bio na čelu Appla Steva Jobsa je razbjesnila sličnost, ali i rast prodaje Androida u konkurenciji s Iphonom.

„Prije smrti Steve Jobs je rekao da će pokrenuti termonuklearni rat sa Samsungom i Androidom i da će ići do posljednjeg daha u tom ratu prsa u prsa“, tvrdi Christopher Carani.

Sam proces će vjerovatno trajati najmanje mjesec dana. Neki analitičari vjeruju kako je nagodba još uvijek moguća prije presude.

Izvor: Al Jazeera