Pravni ekspert: Pravosuđe u BiH ne bori se protiv kriminala i korupcije

Priebe u izvještaju, kao ekspert Evropske unije, navodi da treba uspostaviti povjerenje u pravosuđe (Al Jazeera)

Nalazi eksperata ukazuju na niz duboko zabrinjavajućih nedostataka u vladavini prava u Bosni i Hercegovini, naveo je u izvještaju nezavisni pravni ekspert Evropske unije Reinhard Priebe, koji je predstavio Evropskoj komisiji, državama članicama EU-a i vlastima Bosne i Hercegovine.

Povodom četvrtog sastanka Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, održanog u četvrtak u Briselu, Priebe je predstavio glavne nalaze Izvještaja nezavisnih viših eksperata o pitanjima vladavine prava u Bosni i Hercegovini, prenosi Fena.

“Problemi sistemske vladavine prava ne pojavljuju se samo unutar pravosuđa, oni utječu i na sva druga područja. Da bi društvo bilo uspješno u suzbijanju korupcije, potrebna je kultura integriteta. Kao važna komponenta vladavine zakona sistema, postojeća nadzorna i preventivna tijela moraju obavljati svoje dužnosti uz odlučnost i odgovornost. Štaviše, civilno društvo i mediji igraju važnu ulogu u jačanju vladavine zakona, što je na impresivan način pokazano u javnosti”, navodi se u zaključcima sročenim u izvještaju.

‘Razni interesi i politički pokrovitelji’

Priebe u tom izvještaju, kao ekspert EU-a, navodi da treba uspostaviti povjerenje u pravosuđe, prenosi sarajevski portal Klix.ba.

“Potrebna su znatna poboljšanja u civilnom i krivičnom pravosuđu. Potrebni su konkretni rezultati. Postupci u području građanskih parnica previše su naporni, složeni i formalno im treba previše vremena. Pravosuđe u Bosni i Hercegovini ne bori se protiv ozbiljnog kriminala i korupcije”, konstatira se u izvještaju.

Dalje navodi da se Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine široko doživljava kao neprihvatljiva snaga u pravosuđu, koja služi utjecajnim osobama, “raznim interesima i političkim pokroviteljima”.

Izvještaj eksperata rezultat je “inicijative EU-a za pojačano praćenje vladavine prava u Bosni i Hercegovini”, koja se tokom 2019. bavila osnovnim uzrocima nedostataka u vladavini prava u toj državi, a u okviru Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU-u.

Evropska unija, kako se navodi, pozdravlja ekspertski izvještaj.

‘Ispunite očekivanja građana’

Evropska unija poziva sve političke čelnike u Bosni i Hercegovini, nadležne vlasti, pravosudne institucije i sve nosioce pravosudnih funkcija da se odmah počnu baviti nalazima Izvještaja i odgovarajućim ključnim prioritetima identificiranim u Mišljenju Komisije.

“Zahtjevi građana za pravdu, koji su naglašeni u Izvještaju, moraju se saslušati i ozbiljno razmotriti. U pitanju je kredibilitet pravosuđa, kao i političkih vlasti. EU ih poziva da ispune očekivanja građana, koji žele i zaslužuju nezavisan, pošten i efikasan pravosudni sistem. Razgovor o nalazima ovog Izvještaja treba biti nastavljen. Članovi pravosudne zajednice, političkih vlasti i građani trebali bi se uključiti u reformu pravosuđa i pratiti aktivnosti koje će uslijediti nakon objavljivanja Izvještaja putem platforme ‘Pravo na pravdu’, koja je pokrenuta tokom javne debate ‘Pravo na pravdu’, održane 20. novembra ove godine”, saopćeno je iz Delegacije EU-a u Bosni i Hercegovini.

Unija je spremna osigurati neophodne daljnje korake povodom nalaza iz Izvještaja, uključujući osiguravanje jačeg nadzora provjere integriteta, dodaje se.

Izvor: Agencije