Pravda za Davida: Završena protestna šetnja centrom Banje Luke

Iako je policija pozvala članove skupine “Pravda za Davida” i građane koji su došli na prosvjed da se, kako su naveli, radi svoje sigurnosti raziđu s glavnog banjolučkog trga, sudionici prosvjeda koji traže istinu o smrti Davida Dragičevića održali su prosvjednu šetnju ulicama Banje Luke.

Na poziv Davidovog oca Davora Dragičevića, okupljeni su pošli ulicama kojima je hodao David kobne večeri kada je ubijen.

Građani su nosili Davidove fotografije i natpise “Davidovo srce” te cijelim putem uzvikivali “Ubice”.

Nakon što su došli do ušća rječice Crkvene u Vrbas, gdje je pronađeno Davidovo tijelo, prosvjednici su se vratili na polaznu točku u središtu grada.

Poziv da se okupe i u četvrtak

Davor Dragičević pozvao ih je da se i u četvrtak, od 18 sati, okupe na Trgu Krajine.

Policija je prethodno, prateći kretanje prosvjednika, upozorila da večerašnji skup nije zakonski odobren.

“Ovo nije vaša privatna država ni trg, ni vaša institucija”, poručio im je Dragičević, te pozvao građane da moraju zadržati mir i dostojanstvo.

Skupovi podrške građanima Banje Luke koji traže istinu o smrti Davida Dragičevića održani su večeras i u Sarajevu, Tuzli i Mostaru.

“Država će prije provesti zakon na ocu ubijenog djeteta nego na onome ko mu je ubio dijete. Pojedinci se štite bez obzira na to čije je dijete ubijeno, to više nije bitno”, poručio je iz Sarajeva Muriz Memić, otac nastradalog Dženana.

Dragičević ne odustaje

Nakon izlaska iz pritvora i saslušanja u banjolučkom tužiteljstvu, Dragićević je rekao da od prosvjeda ne odustaje.

No, policija je najavila da neće dozvoliti novo okupljanje građana na Trgu Krajine u Banjoj Luci.

U izjavi novinarima, uoči večerašnjeg prosvjeda, Dragičević je kazao: “Neka svi vide kako se institucije odnose prema ocu kojem su ubili dijete”.

Ponovio je da nije bilo temelja za njegovo uhićenje, te da će večerašnje okupljanje biti mirno i dostojanstveno i da nikome prethodno nije prijetio.

 

Lukačeva upozorenja

Njegovo uhićenje te zabrana okupljanja građana izazvali su nove prosvjede.

Policija je uz primjenu sile rastjerala okupljene, te uhitila aktiviste i nekoliko oporbenih političara.

Ministar unutarnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska Dragan Lukač prethodno je kazao kako nikom neće biti zabranjeno izražavati mišljenje i prosvjedovati sukladno zakonu, ali bez prijetnji i ne ugrožavajući bilo čiji život.

Pozvao je članove grupe “Pravda za Davida” da službeno zatraže odobrenje za skup i da ne dozvole da ih netko zlouporabljuje.

No, večeras je policija upozorila građane okupljene na Trgu Krajine da će uporabiti silu, nakon čega su građani krenuli u prosvjednu šetnju, javili su banjolučki mediji.

Izvor: Al Jazeera i agencije