Oglasi

Pratilac silovane Indijke kritizira policiju

Policija i prolaznici ostavili su žrtvu višestrukog silovanja da leži gola na ulici skoro sat vremena.
Demonstranti širom Indije traže oštrije kazne i uvođenje strožijih zakona za silovateljeEPA

Pratilac 23-godišnje djevojke koja je umrla nakon što je silovana i prebijena u autobusu u New Delhiju, prvi put je govorio o brutalnom napadu čija je i on bio žrtva, kritizirajući i prolaznike i policiju koji, kako tvrdi, nisu reagirali na adekvatan način.

"Šta da kažem? Okrutnost koju sam vidio nikada niko ne bi trebalo da vidi. Pokušao sam da im se suprotstavim, molio sam ih da je ostave", rekao je 28-godišnji mladić u telefonskom intervjuu za agenciju France presse.

Mladić, koji je tražio da ostane anoniman, prisjetio se kako nesretnoj djevojci i njemu, pošto su ih napadači nakon skoro sat vremena izbacili iz autobusa, niko od prolaznika nije prišao da pomogne.

On je, pored toga, kritizirao i policiju jer, kako je rekao, nije uzela u obzir ni mentalno stanje žrtava brutalnog napada, ni njegove povrede.

'Tretiran kao predmet'

"Policija me je tretirala kao predmet… Željeli su da im se na svaki način pomogne da riješe ovaj slučaj čak i prije nego što se meni pruži odgovarajuća medicinska njega. Niko ne zna kakvu sam traumu preživio", kazao je mladić.

U napadu u autobusu 16. decembra, mladić je zadobio prijelom noge i druge povrede, a trenutno se nalazi u domu roditelja na sjeveru Indije gdje pokušava da se oporavi.

Djevojka, koju su silovala i pretukla šestorica ljudi, među kojima i vozač autobusa i jedan maloljetnik, preminula je od povreda prošlog vikenda, a ovo nasilje šokiralo je cijeli svijet i izazvalo proteste širom Indije, čiji učesnici traže oštre kazne i uvođenje strožijih zakona za silovatelje.

Policija je uhapsila šestoricu osumnjičenih, među kojima je jedan 17-godišnjak, koji su u četvrtak optuženi za ubistvo, silovanje i kidnapiranje.

Izvor: Agencije