Prag: Muškarac se zapalio na istom mjestu gdje i Jan Palach 1969.

Prag, Češka, Samospaljivanje, Jan Palach, Policija
Spasilačka služba saopćila je da je muškarac zadobio opekotine na 30 posto površine tijela i da je u vještački izazvanoj komi prevezen u bolnicu (EPA)

Jedan se 54-godišnji muškarac u petak zapalio na središnjem trgu u Pragu, u vrijeme kada Česi odaju počast češkom studentu mučeniku Janu Palachu, koji se spalio 16. siječnja 1969. u znak prosvjeda protiv sovjetske intervencije.

Neidentificirani muškarac prebačen je u bolnicu nakon što su prolaznici uspjeli ugasiti vatru.

Zapalio se na Trgu sv. Vaclava, istom mjestu na kojem je Jan Palach počinio svoj očajnički čin 1969. godine.

Policija je priopćila da se muškarac (54) polio neidentificiranom zapaljivom tekućinom i zapalio. Ljudi koji su stajali uokolo su ugasili vatru, prenosi Tanjug agenciju AP. 

Praška spasilačka služba priopćila je da je muškarac zadobio opekline na 30 posto površine tijela i da je u umjetno izazvanoj komi prevezen u bolnicu.

“Prema prvim informacijama, motiv nije politički ili društveni prosvjed”, kazala je češkom javnom radio servisu Radiožurnal glasnogovornica praške policije Andrea Zoulova, kako prenosi Beta.

Motivi zasad nepoznati

Očevici su češkim medijima kazali da se muškarac polio benzinom, a prije nego je to učinio, da je stajao pored konjičke statue sveca zaštitnika češkog naroda Sv. Vaclava na istoimenom trgu i pričao nešto nerazumljivo, poput molitve.

Njegovi su motivi zasad nepoznati i pokrenuta je istraga, prenosi Hina.

Jan Palach, 20-godišnji student filozofije na Karlovom sveučilištu u Pragu, činom samospaljivanja je prosvjedovao protiv sovjetske vojne invazije koja je u kolovozu 1968. ugušila Praško proljeće i demokratske reforme komunističkog sustava.

Palcah je preminuo tri dana nakon samospaljivanja.

Izvor: Agencije