Praćeni kontakti Mladena Bajića i novinara

Ministar Ostojić najavio je da će se pokrenuti postupak utvrđivanja odgovornosti svih koji su bili uključeni u tajnu policijsku akciju (Pixsell)

Policija nije provodila mjere nadzora nad hrvatskim glavnim državnim tužiocem Mladenom Bajićem, no indirektno su praćeni njegovi kontakti sa četvero novinara i glavnim urednikom Jutarnjeg lista Mladenom Plešeom, koji je bio i tajno praćen, pokazala je istraga unutarnje kontrole o čijim rezultatima je na konferenciji za novinare izvijestio ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Ostojić je potvrdio da je nalog za tu policijsku akciju, koja se vodila lani zbog curenja informacija iz istrage u slučaju Fimi media, dao tadašnji glavni šef policije Oliver Grbić.

Akciju pod kodnim nazivom “Juda” operativno je provodio Grbićev zamjenik Milijan Brkić.

Ostojić je kazao kako mu nije poznato je li s tom akcijom bio upoznat i njegov prethodnik, tadašnji ministar Tomislav Karamarko.

Utvrđivanje odgovornosti

Unutrašnja kontrola je utvrdila da se pokušalo uništiti jedan dokument iz akcije, ali su ga uspjeli pronaći, te se otkrilo da su podaci iz tog dokumenta istovjetni onima koje je u javnost iznio bivši premijer i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Ivo Sanader.

Riječ je o podacima o broju direktnih telefonskih kontakata Mladena Bajića i novinarke Večernjeg lista Ivanke Tome.

Uz nju, akcijom “Juda” praćeni su telefonski kontakti Bajića i novinara Jutarnjeg lista Vanje Nezirović i Duška Miljuša, sadašnjeg glasnogovornika MUP-a, te novinara Večernjeg lista Josipa Bohutinskog.

U medijima se spominjalo da je policija pratila i kontakte novinarki Večernjeg lista – Ivane Jakelić, Marine Borovac i Marijane Zrinski, no istragom unutrašnje kontrole nije se moglo utvrditi jesu li brojevi mobitela sa izvoda kontakata njihovi.

Ministar Ostojić najavio je da će se u dogovoru sa Državnim odvjetništvom Hrvatske pokrenuti postupak utvrđivanja odgovornosti svih koji su bili uključeni u tajnu policijsku akciju.

Izvor: Agencije