Pozorišta na Broadwayju zatvorena do januara 2021.

Broadwayski ekonomski model je takav da se fizički razmak među gledaocima ne može držati (EPA)

Pozorišta na Broadwayju, jedna od njujorških atrakcija, zatvorena u martu zbog pandemije, neće raditi barem do januara 2021, saopćila je strukovna udruga The Broadway League, prenosi Hina.

Sva pozorišta “nude povrat novca ili zamjenu ulaznica za predstave do 3. januara”, navodi udruga u saopćenju, ne otkrivajući točan datum otvorenja.

“Naši članovi dobro sarađuju sa sindikatima, sa stručnjacima i s istaknutim osobama u pozorišnim krugovima i izvan njih kako bi (…) utvrdili i proveli mjere koje će omogućiti nastavak predstava u uvjetima sigurnim za javnost i za zaposlenike”, rekla je Charlotte St. Martin, predsjednica Broadway Leaguea.

“Sigurnost umjetnika, producenata, orkestra i publike naša je glavna zadaća i nećemo se vratiti na pozornicu dok ne bude sigurno. Jedno znamo, kada se budemo vratili, bit ćemo još jači i još traženiji”, rekao je Thomas Schumacher, predsjednik upravnog odbora Broadway Leaguea.

Fizički razmak među gledaocima se ne može držati

Pozorišta na Broadwayju, u New Yorku, koja svake godine posjećuju milioni turista, ostvarivala su sedmičnu zaradu od 33 miliona dolara do njihova zatvaranja 12. marta. Njihovi zaposlenici primaju sada naknadu za nezaposlene.

Sve dosad mnogi su se nadali da će se pozorišta otvoriti u septembru.

Premda je epidemija u američkoj ekonomskoj prijestolnici znatno oslabljela od aprila, kada je dosegnula vrhunac, stopa zaraženosti je visoka u drugim američkim državama, a rekordne brojeve ovih dana bilježe Florida i Teksas.

“Broadwayski ekonomski model je takav da se fizički razmak među gledaocima ne može držati”, upozorila je u maju Charlotte St. Martin. “Čak i ako bi dvorane bile napola pune, predstava ne može pokriti troškove”.

Izvor: Agencije