Pozorišni festival u borbi protiv ISIL-a

U Bagdadu se održava novi festival kojem je cilj informirati Iračane o ratu protiv ISIL-a, ali i zabaviti ih.

Organizatori su željeli pokazati šta znači boriti se za domovinu. Organizacija je bila pravi poduhvat, s obzirom na ograničena sredstva koja su imali na raspolaganju.

ISIL je na teritorijama pod svojom kontrolom zabranio sve oblike umjetničkog izražavanja.

Ovakvi događaji su rijetki i organizatori kažu da se žele suprotstaviti ISIL-u.

Ipak, Irak je prezadužen, a rat protiv ISIL-a dodatno ga ekonomski iscrpljuje, tako da je organizacija ovog festivala pravi  poduhvat.

”Bilo je izuzetno teško. Zbog budžetskog deficita, Vlada i Ministarstvo kulture nisu nam dali nikakva sredstva. U pomoć smo pozvali umjetničku zajednicu. Oni su sve finansirali. Četiri mjeseca smo tražili sredstva. Svi su bili darežljivi”, rekla je Zainab al-Kassab iz iračkog Narodnog pozorišta.

Veličanje kulture Bagdada

Poruke koje festival nudi zainteresovale su građane Bagdada koji su došli  na predstavu usprkos opasnostima.

“Došao sam s porodicom. Želimo pokazati teroristima da nisu pobijedili, da krv naših vojnika nije uzalud prolivena. Mi ih podržavamo”, rekao je jedan građanin Bagdada.

Festival je otvorio mjuzikl sa patriotskom tematikom. Veličaju se oni koji se bore protiv ISIL-a. U predstavi nema sektaških podjela, a predstavljene su sve tri glavne grupe Iračana, suniti, šiiti i Kurdi. Zastupljene su i manjine, kako na pozornici tako i u publici.

”Večeras se slavi bogato iračko kulturno blago, a ovo je i posveta onima koji se bore protiv ISIL-a. No, ovdje nema mjesta politici. Poruke su usmjerene protiv onih koji žele podjelu Iraka. Teme nisu sektaške, nego umjetničke”, javlja reporter Al Jazeere, Imran Khan.

Izvor: Al Jazeera