Poznati sazivi parlamenata na svim nivoima u BiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je odluku o utvrđivanju rezultata Općih izbora, koji su održani 12. listopada.

Članovi državnog Predsjedništva su Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić.

Milorad Dodik i dalje će biti predsjednik entiteta Republika Srpska, i to sa samo jedan posto glasova više od opozicionog kandidata Ognjena Tadića

Kad je riječ o Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, iz Federacije BiH se biraju dvije trećine zastupnika, pa će u njemu devet mandata imati SDA, Demokratska fronta imat će pet, SBB BiH četiri, isto koliko i koalicija predvođena HDZ-om BIH. Tri zastupnika će imati SDP BiH te po jednog HDZ 1990, BPS i A-SDA.

Iz Republike Srpske bira se trećina zastupnika Parlamentarne skupštine bh. Parlamenta, pa će SNSD imati šest, a SDS pet zastupnika. Po jednog zastupnika imat će koalicije PDP-NDP, zatim DNS-NS-SRS, kao i SDA.

Kad je riječ o Parlamentu Federacije BiH, SDA će imati 29 zastupnika, SBB 16, DF 14, koalicija predvođena HDZ-om BIH 13, SDP BiH 11. U Parlament tog entiteta ulaze i HDZ 1990, BPS, Stranka za BiH, A-SDA, Naša stranka i Laburisti.

Stefan Goranović o rezultatima izbora u BiH

U Narodnoj Skupštini Republike Srpske najviše zastupnika, njih 29, imat će SNSD, slijedi SDS s 24, koalicija predvođena DNS-om osvojila je osam mjesta, a PDP sedam. Sa po pet zastupnika u Narodnu skupštinu RS-a ulaze Koalicija Domovina, Narodni demokratski front i Socijalistička partija.

SDA ima najviše mandata u državi

Stranka demokratske akcije (SDA) osvojila je ukupno 110 mandata na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini, priopćila je Centralna izborna komisija.

Time je Stranka demokratske akcije postala vodeća stranka u BiH s obzirom da je pojedinačno osvojila najviše mandata od ukupno 518, koliko se dužnosnika bira na Općim izborima.

SDA će tako imati člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda – Bakira Izetbegovića, te potpredsjednika bh. entiteta Republika Srpska iz bošnjačkog naroda – Ramiza Salkića.

U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH ta će stranka imati 10 zastupnika, pri čemu je njih devet iz entiteta Federacija BiH, dok je preostali zastupnik iz entiteta Republika Srpska.

Već počinju stranački pregovori

Nakon utvrđivanja rezultata Općih izbora, već počinju i stranački pregovori te će čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović ovaj tjedan, kako je najavio, razgovarati s Bakirom Izetbegovićem, potpredsjednikom SDA, a potom i s Miloradom Dodikom, čelnikom SNSD-a, o ustroju vlasti.

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS), organizacije koja okuplja izabrane hrvatske predstavnike na svim razinama vlasti u BIH, održalo je prvu sjednicu nakon Općih izbora, pa su za isti stol sjeli čelnici oba HDZ-a u BiH, koji su se međusobno natjecali za ulazak u državno Predsjedništvo.

Na Općim izborima najviše glasova u većinski hrvatskim područjima dobila je koalicija koju je predvodio HDZ BiH Dragana Čovića, dok je HDZ 1990, na čelu s Martinom Ragužem, na izbore išao samostalno.

Ta se stranka zalaže za reforme u HNS-u, kao krovnom tijelu Hrvata u BiH, dok u HDZ-u BiH kažu kako je narod odlučio na izborima i o izgledu tog Sabora.

Kad je u pitanju Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, SDA će imati 29 zastupnika, Koalicija Domovina, koju predvodi SDA, u Narodnoj skupštini Republike Srpske imat će pet zastupnika, dok će u skupštinama 10 kantona u Federaciji BiH, SDA imati ukupno 71 zastupnika.

Čović u Predsjedništvu BiH

Koalicija HDZ BiH – HSS – HKDU- HSP HB imat će ukupno 52 mandata, a te stranke u drugoj koaliciji, proširenoj za HSP Dr. Ante Starčević, još 17 što znači ukupno 69 mandata.

HDZ BiH će samostalno imati člana Predsjedništva BiH  iz hrvatskog naroda – Dragana Čovića, te potpredsjednika Republike Srpske iz hrvatskog naroda – Josipa Jerkovića iz Koalicija HDZ BiH – HSS – HKDU – HSP HB.

U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH koalicija HDZ BiH – HSS – HKDU – HSP Dr. Ante Starčević – HSP HB imat će četiri zastupnika iz Federacije BiH, te 13 mandata u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Koalicija  HDZ BiH – HSS – HKDU- HSP HB u skupštinama kantona u Federaciji BiH imat će 51 zastupnika.

Savez za bolju budućnost BiH  (SBB BiH ) osvojio je ukupno 56 mandata: četiri u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH iz Federacije BiH, 16 zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, te 36 zastupnika u skupštinama 10 kantona u Federaciji BiH.

Na svim razinama vlasti u BiH, Demokratska fronta (DF) osvojila je ukupno 46 mandata i to: pet u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH iz Federacije BiH, 14 u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, te 27 u skupštinama kantona u Federaciji BiH.

Sa osvojenih ukupno 43 mandata Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) je peta stranka u BiH i imat će tri zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, 11 u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH i 29 u skupštinama kantona u Federaciji BiH.

SNSD-u najviše mandata u RS-u

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) osvojio je ukupno 38 mandata u BiH, a Milorad Dodik (SNSD) ponovno je izabran na mjesto predsjednika Republike Srpske.

U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH ta će stranka imati šest zastupnika iz Republike Srpske, 29 zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, te tri u skupštinama kantona u Federaciji BiH.

HDZ 1990 imat će ukupno 25 mandata i to: jedan u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, četiri u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH te 20 u skupštinama kantona u Federaciji BiH.

Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS) osvojila je ukupno 13 mandata: jedan u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH iz Federacije BIH, četiri u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, te osam u skupštinama kantona u Federaciji BiH.

Stranka za BiH ima ukupno osvojenih 10 mandata: tri u Predstavničkom domu Parlamenta Federaciji BiH i sedam u skupštinama kantona Federacije BiH.

Među značajnijim strankama su i Koalicija DNS – NS – SRS sa osvojenih ukupno devet mandata: jedan u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske i osam u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Tu je i PDP, koji će imati sedam mandata u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a jedan u Koaliciji sa NDP-om u Predstavničkom domu Parlamentarnoj skupštini BiH iz Republike Srpske. 

Na utvrđene rezultate moguća je žalba u naredna tri dana i oni još nisu konačni.

Izvor: Al Jazeera i agencije