Poznati četvrtfinalisti Lige Evrope

Dinamo je u Kijevu u sjajnom duelu pobijedio Everton 5:2 (EPA)

Ukrajinski Dnjipro plasirao se u četvrtfinale Lige Evrope uprkos porazu 2:1 u Amsterdamu od Ajaxa nakon produžetaka.

Nakon 90 minuta utakmica je završila vodstvom Ajaxa 1:0 pogotkom Riechedlija Bazoera iz 60. minute.

Evgenij Konopljanka izjednačio je u 97. minuti, dok je pirovu pobjedu Ajaxu osigurao Mike van der Hoorn u 117. minuti.

Klub iz Dnjepropetrovska prošao je dalje zahvaljujući pogotku u gostima pošto je u prvoj utakmici na domaćem terenu pobijedio 1:0.

Brugge deklasirao Besiktas

Istanbulski Besiktas je u revanš utakmici osmine finala Lige Evrope pretrpio novi poraz od Bruggea, ovaj put na domaćem terenu.

Gostujući tim je slavio rezultatom 3:1, pa će na osnovu ukupne gol razlike 5:2 proći u četvrtfinale Lige Evrope.

Ramon Motta je domaćina doveo u prednost u 48. minuti, da bi Brugge preko Toma De Suttera u 61. minuti izjednačio, a zatim i poveo golom Bolija Bolingoli-Mbomboa u 80. minuti susreta. Isti igrač je za goste postigao treći gol u 90. minuti. 

Milanski Inter će se od Lige Evrope oprostiti jer je na domaćem terenu izgubio od Wolfsburga rezultatom 1:2. Njemački tim je prvi susret završio pobjedom 3:1.

Španski derbi je pripao ekipi Seville koja je na domaćem terenu savladala Villareal rezultatom 2:1, odnosno ukupnim skorom 5:2.

Italijanski Torino se od četvrtfinala Lige Evrope oprašta, iako je na domaćem terenu savladao ruskog Zenita, jer je ekipa iz Sankt Petersburga prvi susret završila rezultatom 2:0.

Dinamo Kijev porazio Everton

Ranije je u revanš utakmici osmine finala Lige Evrope, Dinamo Kijev kod kuće u sjajnom duelu nadjačao Everton 5:2 nakon što je prvi susret završio pobjedom engleskog sastava 2:1.

Prvi je mrežu Evertona zatresao Andrij Jarmolenko u 21. minuti udarcem s više od 25 metara.

U 29. minuti je Romel Lukaku lijepim udarcem s 18 metara uzdrmao same rašlje Dinamovog gola i izjednačio na 1:1.

Novi pogodak je stigao u 35. minuti kada je Lukasz Teodorczyk doveo Dinamo do novog vodstva, a dvije minute kasnije Miguel Veloso je zabio i treći gol za lidera ukrajinskog prvenstva.

Oleh Gusev je u 56. minuti postigao pogodak za 4:1, a sjajnu večer ukrajinske ekipe zaokružio je Antunes nevjerovatnim golom u 76. minuti sa tridesetak metara. Tračak nade Evertonu je u 82. minuti donio Phil Jagielka, ali do kraja utakmice više nije bilo golova.

Napoli i Fiorentina idu dalje

Fudbaleri Napolija su u Moskvi odigrali protiv domaćeg Dinama neriješeno 0:0.

Napoli je očekivano prošao među osam najboljih timova nakon što je prvi meč kod kuće dobio rezultatom 3:1.

Fiorentina je u Rimu deklasirala Romu 3:0 nakon što je prvi susret u Firenzi završio 1:1. Fiorentina je nakon talijanskog kupa tako izbacila Romu i iz Evrope.

‘Viole’ su već nakon 22 minute vodile 3:0 i razriješile sve dvojbe oko pitanja putnika u četvrtfinale. Strijelci su bili Gonzalo Rodriguez (9-11m), Marcos Alonso (18) i Jose Maria Basanta (22)

Žrijeb četvrtfinalnih parova Lige Evrope bit će održan sutra u sjedištu UEFA-e u Nyonu.

Izvor: Agencije