Poznate kvalifikacijske grupe za EURO 2020

Odlukom ždrijeba kvalifikacijskih grupa za Evropsko prvenstvo u nogometu 2020, održanom u Dublinu, Bosna i Hercegovina će igrati u grupi J sa Italijom, Finskom, Grčkom, Armenijom i Lihtenštajnom.

Hrvatska je u grupi E sa Velsom, Slovačkom, Mađarskom i Azerbejdžanom.

Srbija će se za EURO boriti u grupi B sa Portugalom, Ukrajinom, Litvanijom i Luksemburgom.

Crna Gora i Kosovo nalaze se u grupi A, i igrat će sa Engleskom, Češkom i Bugarskom.

Makedonija je u grupi G sa Slovenijom, Poljskom, Austrijom, Izraelom i Latvijom.

Pregled grupa

Najbolje plasirana reprezentacija iz regije je Hrvatska nalazila se u prvom šeširu, Bosna i Hercegovina u drugom, a Srbija u trećem šeširu. Slovenija i Crna Gora bile su u četvrtom šeširu, a Kosovo i Makedonija u petom.

Na ždrijebanju je ukupno bilo 55 reprezentacija smještenih u deset grupa. U grupama od A do E smješteno je po pet reprezentacija, dok je u grupama od F do J smješteno po šest repreznetacija. 

Kvalifikacije od marta do novembra 2019.

Kvalifikacije će se igrati od marta do novembra 2019. godine, a na EP će se plasirati po dvije najbolje reprezentacije iz svake grupe. Preostala četiri učesnika EP-a bit će poznata nakon play-offa Lige nacija

EURO 2020. igrat će se u 12 gradova i država: Rimu (Italija), Londonu (Engleska), Bakuu (Azerbejdžan), Bilbau (Španija), Kopenhagenu (Danska), Minhenu (Njemačka), Budimpešti (Mađarska), Dablinu (Republika Irska), Amsterdamu (Holandija), Bukureštu (Rumunija), St. Petersburgu (Rusija) i Glazgovu (Škotska).

Evropsko prvenstvo počet će 12. juna 2020. utakmicom u Rimu, a finale će biti odigrano 12. jula na Wembleyju u Londonu.

Izvor: Al Jazeera i agencije