Poznate glumice optužene za prevaru pri upisu djece na koledž

Huffman je privedena u Los Angelesu, uz još 11 osoba, da bi po plaćanju kaucije bila puštena (Reuters)

Zvijezda serije Očajne kućanice Felicity Huffman i njena glumačka holivudska kolegica Lori Loughlin među optuženima su za 25 miliona dolara “tešku” prevaru kojom je pomagano da se njihova djeca upišu na vodeće američke univerzitete.

Shemu prevare vodila je mala kompanija za predupisne pripreme u Newport Beachu (Kalifornija), a sve se zasnivalo na podmićivanju sportskih trenera, lažnim polagačima ispita, pa čak i friziranim fotografijama kako bi se upisalo na željeni univerzitet, naveli su američki tužioci.

Vlasti navode da je sve počelo 2011. i otad su djeca upisivana na Univerzitet Yale, Univerzitet Južne Kalifornije (USC), Univerzitet Texasa, Univerzitet Georgetown, Univerzitet Wake Forest i Univerzitet Kalifornije u Los Angelesu (UCLA).

‘To se događalo vrlo često’

William “Rick” Singer (58) priznao je krivicu u utorak po optužbama za vođenje sheme prevare kroz njegovu mrežu Edge College & Career Network, koja je naplaćivala od 100.000 do 2,5 miliona dolara po djetetu za usluge, a sve je to bilo prikriveno kao donacije za lažnu dobrotvornu organizaciju koju vodi Singer.

“U biti sam podmićivao ili potplaćivao trenere za mjesto i to se događalo vrlo često”, naveo je Singer pri priznavanju krivice za optužbe, među kojima su reketiranje, pranje novca i ometanje pravde.

John Vondemoer, bivši trener jedrenja na Univerzitetu Stanford, koji je radio sa Singerom, također je priznao krivicu za zavjeru za reketiranje.

Huffman je privedena u Los Angelesu, uz još 11 osoba.

Njen muž, glumac William H. Macy, platio je kauciju i puštena je iz pritvora.

Do 20 godina zatvora

Loughlin, poznata po ulozi u seriji Puna kuća, nije privedena, ali glasnogovornica Federalnog istražnog biroa (FBI) Laura Eimiller navela je da je vlasti traže.

Približno 300 pripadnika policijskih agencija djelovalo je širom države i hapsilo osobe u okviru akcije kodnog imena “Operacija Univerzitetski bluz” (Operation Varsity Blues).

Tužioci su imenovali 33 roditelja, 13 trenera i Singerove saradnike.

Navodni kreatori prevare i roditelji koji su platili mogli bi dobiti do 20 godina zatvora ako budu osuđeni.

Izvor: Agencije