Pozivi u UN-u da se Bashir izvede pred Međunarodni krivični sud

Omar al-Bashir, koji je od aprila u pritvoru, obaviješten je o optužnicama za korupciju podignutim protiv njega (Arhiva)

Glavna tužiteljica Međunarodnog krivičnog suda – ICC Fatou Bensouda pozvala je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da bivšeg sudanskog predsjednika Omara al-Bashira izvede pred ovaj sud, nakon što je za njim već odavno raspisana potjernica.

“Došlo je vrijeme da se sudanski narod odluči za pravdu, umjesto nekažnjavanja, i da se pobrine da se osumnjičenicima ICC-a u slučaju Darfur napokon sudi”, rekla je oba.

Bashirm koji je od aprila u pritvoru, obaviješten je u nedjelju o optužnicama za korupciju podignutim protiv njega.

Uz to, goni ga se zbog ubistva demonstranata tokom gušenja protesta.

Vojska na vlasti je saopćila da ga ne planira izvesti pred ICC, gdje je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratni zločin u sukobu u Darfuru, u kojem je, po UN-ovim podacima, pobijeno gotovo 300.000 ljudi.

‘Nemamo obaveza prema sudu’

“Naš stav se nije promijenio i nemamo nikakvih obaveza prema sudu”, rekao je predstavnik Sudana pri UN-u Elsadig Ali Ahmed.

“Suđenje bivšem predsjedniku počet će iduće sedmice, što znači da neće proći nekažnjeno”, dodao je.

ICC je u slučaju Darfur izdao pet naloga za hapšenje, za bivšeg predsjednika Bashira te dvojicu osumnjičenika, Abdela Raheema Husseina i Ahmada Haruna, koji su uhapšeni u Kartumu, rekla je glavna tužiteljica.

Nekoliko članova Vijeća sigurnosti UN-a, naročito iz Evrope, pridružili su se pozivu Bensoude da se bivši sudanski predsjednik izvede pred međunarodni sud i da nove vlasti počnu sarađivati s ICC-om.

Izvor: Agencije