Pozivi Netanyahuu da podnese ostavku

Podrška njegovih kolega iz stranke bit će od ključnog značaja za Netanyahuov ostanak na vlasti (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu suočio se danas sa pozivima da podnese ostavku zbog korupcionaškog skandala, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

On je rekao kako neće podnijeti ostavku nakon što su jučer protiv njega podignute optužnice za primanje mita, prevare i kršenje povjerenja.

Sedamdesetogodišnji lider desničarske stranke Likud negira sva krivična djela i ocjenjuje optužnicu kao „pokušaj državnog udara“.

Netanyahuov glavni rival, vođa stranke Plavo i bijelo partije Benny Gantz izdao je saopćenje u kome ga poziva da odmah podnese ostavku.

Prema izraelskom zakonu, premijer nije u obavezi podnijeti ostavku, ali kako Izrael ide u pravcu održavanja trećih izbora za manje od godinu dana, Netanyahu bi se mogao naći u teškoj poziciji.

Podrška ministara

Podrška njegovih kolega iz stranke bit će od ključnog značaja za Netanyahuov ostanak na vlasti, navodi agencija.

Pojedini ministri izdali su saopćenje u kome su iznijeli svoju podršku, a ministar pravosuđa Amir Ohana izjavio je kako je ponosan što zastupnici Likuda podržavaju Netanyahua dodajući: „Osim dvojice“.

Netanyahuov ultrancionalistički koalicioni partner Bezalel Smotrich, ministar transporta, također je izrazio podršku.

On je napisao na svom Twitter nalogu da planirani ulični protesti u znak podrške premijeru imaju za cilj sprečavanje „grabežljive, nasilne i opasne pravosudne diktature“.

Izvor: Agencije