Pozivi iz RS-a na bojkot referenduma

Vlasti bh. entiteta Republika Srpska kažu da je referendum o Danu RS-a dio izmjena Zakona o praznicima, kako je i tražio Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Zbog toga je dio opozicije ocijenio referendum nepotrebnim. Neki političari u RS-u pozivaju građane i na bojkot referenduma.

Predstavnici opozicionog Saveza za promjene pitaju se zašto se 25. septembra održava referendum o Danu RS-a ako će odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kojom je proglašen neustavnim, biti provedena.

Predsjednik opozicione Partije demokratskog progresa Branislav Borenović smatra da je sada jasno kako je referendum priča Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika pred lokalne izbore 2. oktobra. Kaže da je kasno da bilo ko odustane.

“Iza toga stoji odluka Narodne skupštine RS-a. Za to smo glasali i mi. Hoćemo da pokažemo kad nešto podržimo, kada nešto glasamo, mi ćemo to sprovesti do kraja, bez obzira na sve promašaje referendumskih priča Dodika i SNSD-a”, rekao je Borenović.

Salkić: Nećemo biti saučesnici

Da će Zakon o praznicima biti promijenjen još jednom potvrdio je predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović na sastanku sa specijalnim predstavnikom Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars- Gunnarom Wigemarkom.

“Da će Narodna skupština da pristupi izradi i donošenju Zakona o praznicima RS-a, u kome će biti definisani neki stavovi, koji neće vrijeđati druge narode, a svakako taj zakon treba da bude donesen uz saglasnost svih učesnika u radu Narodne skupštine RS-a”, kazao je Čubrilović.

Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić Bošnjake u tom entitetu poziva da bojkotiraju referendum. Traži da u većinski bošnjačkim naseljima vlasti ne organiziraju glasanje.

“Ne želimo uopće biti saučesnici na bilo koji način, pa ni naša naselja da budu saučesnici. Dakle, ovo je kršenje Ustava. Za ovo neko treba završiti u zatvoru”, kazao je Salkić.

Raljić: Najodgovorniji je Dodik

Dugogodišnji urednik i novinar Željko Raljić podsjeća da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine privremenom mjerom naredio odgađanje referenduma i da nije važno što je, kako kaže, predsjednik RS-a pokušao Zapadu referendum prikazati kao anketu.

“On je potpuno svjestan odgovornosti. Nažalost – u ovom slučaju kažem nažalost – jer je prva odgovornost predsjednika parlamenta, pa onda i predsjednika Komisije za sprovođenje referenduma, pa i same Vlade, koja nije pravovremeno reagovala, a najmanja odgovornost u svemu tome, iako je on glavni ‘krivac’, za priču o referendumu je Milorada Dodika”, rekao je Raljić.

Ranije su vlasti počele kampanju, kojom pozivaju građane da glasaju na referendumu. Na biračkom spisku je više od milion i 219.000 ljudi s pravom glasa.

Izvor: Al Jazeera