Poziv za prijave na Treći AJB DOC Film Festival

Zvanična selekcija Trećeg AJB DOC Film Festivala bit će predstavljena početkom septembra 2020. (Al Jazeera)

Al Jazeera Balkans objavljuje poziv autorima i produkcijskim kućama za učešće na Trećem festivalu dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC), koji će biti održan u Sarajevu od 11. do 15. septembra 2020.

U fokusu Festivala bit će dokumentarni filmovi namijenjeni televizijskom emitiranju.

AJB DOC Film Festival organizira se treću godinu zaredom, a rezultat je iskustva televizijske kuće Al Jazeera Balkans u dugogodišnjem radu s produkcijom, akvizicijom i emitiranjem dokumentarnih filmova.

Cilj AJB DOC-a jest afirmirati autore i filmove koji se bave društvenim fenomenima, stavljajući u fokus univerzalne ljudske vrijednosti.

Prijave za treće izdanje AJB DOC Film Festivala šalju se putem aplikacijskog formulara na sajtu www.ajbdoc.ba ili platforme Film Freeway. Redovni rok za prijave je 10. maj, a produženi 31. maj 2020.

Glavni kriteriji

Prijaviti se mogu produkcijske kuće i autori bez ograničenja zemlje porijekla, a jedan od glavnih kriterija je format TV-dokumentarca s minimalnim trajanjem od 22 do 27 minuta i maksimalnim od 44 do 52 minute. Svi dodatni detalji u vezi s prijavom i uvjetima dostupni su na službenom sajtu.

Zvanična selekcija Trećeg AJB DOC Film Festivala bit će predstavljena početkom septembra 2020.

Od prispjelih prijava bit će prikazano više od 20 dokumentarnih filmova u Takmičarskoj selekciji, netakmičarskoj “Last Minute Cinema” te selekciji “AJB prikazuje”.

Bit će dodijeljene tri nagrade: nagrada žirija za najbolji takmičarski film, nagrada programskog žirija te nagrada publike, a svi izabrani filmovi mogu biti razmatrani i za potpisivanje akvizicijskog ugovora i prikazivanje u programu Al Jazeere Balkans.

Izvor: Al Jazeera