Poziv Vatikanu da goni seksualne prestupnike

Bilo koji svećenik osumnjičen za spolno zlostavljanje treba odmah biti suspendiran s dužnosti, kaže se u saopćenju UN-a (AP)

Odbor Ujedinjenih naroda protiv mučenja pozvao je Vatikan da sarađuje s civilnim vlastima kako bi pred sud bili izvedeni i presuđeni svećenici optuženi za spolno zlostavljanje.

To je drugi put ove godine da tijelo zaduženo za ljudska prava pri UN-u kritizira rimokatoličke dužnosnike jer nisu učinili dovoljno da kazne spolne zločine koje su destljećima svećenici pedofili činili nad maloljetnicima.

Žrtve optužuju Vatikan da nastavlja prikrivati spolne zločine tako što izbjegava kazniti počinitelje, prijaviti ih civilnim vlastima i primjereno obeštetiti žrtve.

UN-ov odbor protiv mučenja pregledao je prijave protiv svećenika i ocijenio da su vatikanski dužnosnici dužni motriti svećenike te “prekinuti i kazniti” postupke kojima se krši UN-ova Konvencija protiv mučenja i drugih okrutnih, neljudskih i ponižavajućih postupanja ili kažnjavanja, piše Hina.

UN odbacuje stav Vatikana da je Sveta stolica nadležna samo na području države Vatikan te ističe da je, prema Konvenciji CAT-a, Sveta stolica nadležna za svoje dužnosnike ma gdje oni radili u svijetu.

UN-ovi pojedinačni navodi

Bilo koji svećenik osumnjičen za spolno zlostavljanje treba odmah biti suspendiran sa dužnosti i ne smije biti prebačen u drugi biskupiju kako bi izbjegao kaznu, ističe UN.

Vatikan je dužan navode o zlostavljanju prijaviti civilnim vlastima kako bi olakšao istragu i progon počinitelja, navodi dalje UN-ov odbor.

Pojedinačno navodi slučaj oca Josepha Jayapaula, formalno optuženog za seksualno zlostavljanje u Sjedinjenim Američkim Državama, kojem je omogućen povratak u rodnu Indiju, te slučaj poljskog nadbiskupa Josepha Wesolowskog, sklonjenog u Vatikan kako bi izbjegao odgovarati za optužbe u Dominikanskoj Republici.

UN je duboko zabrinut jer mnoge žrtve nisu uspjele dobiti odštetu.

Tako su četiri vjerska reda koja su vodila Praonice Marije Magdalene u Irskoj odbila učestvovati u isplati odštete djevojkama koje su u te praonice bile prisilno zatvarane i prisiljavane na robovski rad.

Sveta stolica će primjedbe razmotriti, objavio je u petak Vatikan.

U saopćenju Sveta stolica piše kako UN-ov odbor nije izrijekom zaključio da je silovanje ili spolno zlostavljanje oblik mučenja, no čini se da UN to “prešutno pretpostavlja”, ali takva pretpostavka ne postoji u Konvenciji.

Izvor: Agencije