Poziv na dodatnu opreznost od pasa lutalica

Deseci hiljada pasa lutalica, koliko se procjenjuje da ih ima u Bosni i Hercegovini, u narednim bi danima zbog gladi i hladnoće kojima su izloženi mogli postati prijetnja ljudima, upozorili su u četvrtak lokalni mediji.

“Ljudi inače nisu hrana za pse no nekoliko dana gladi ih može natjerati na svakakve poteze”, izjavio je kinolog Refet Hadžić.

Istaknuo je kako će se, zbog patnji kojima su izloženi, psi vjerojatno sve više udruživati u čopore i tako napadati ljude, prije svega pokušavajući im oteti hranu koju eventualno nose.

Veliki snijeg koji je pao proteklih dana, kazao je Hadžić, psima je značajno smanjio životni prostor i oni će zbog toga puno više biti u neposrednom kontaktu s ljudima u potrazi za hranom.

Na sarajevskim je ulicama proteklih dana vidno povećan broj pasa lutalica koje se u čoporima može vidjeti i u samom gradskom središtu.

Od početka snježne nepogode 3. februara nije bilo prijavljenih napada na ljude, no takvih je napada bilo ranije.

Broj pasa lutalica u BiH iznimno se povećao otkako je parlament BiH 2009. godine donio zakon o zaštiti i dobrobiti životinja, kojim je zabranjeno ubijanje ovih životinja.

Lokalnim je vlastima istodobno nametnuta obaveza gradnje azila za pse lutalice, no siromašne općine i gradovi za to proteklih godina nisu bile u stanju izdvojiti značajnija sredstva pa takvi azili gotovo da i ne postoje uz iznimku Tuzle, Banje Luke i još nekoliko manjih općina.

S problemom pasa lutalica u BiH trenutačno se bore tek veterinarske službe koje provode njihovu sterilizaciju i potom ih ponovo vraćaju na ulicu.

Prema zakonu koji je na snazi u BiH ni pas zaražen bjesnilom ne smije biti ubijen bez naloga veterinarske inspekcije.

Izvor: Agencije