Oglasi

Poziv na bojkot Bandića zbog seksističkog napada na novinarku

Hrvatsko novinarsko društvo zatražilo je ispriku od zagrebačkog gradonačelnika i pozvalo na bojkot njegovih javnih nastupa.
Milan BandićLjubičić je ocijenila kako Bandić i dalje ne smatra da, kao javna osoba, ima odgovornost javne osobeAP - Arhiva

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u četvrtak je zatražilo ispriku od zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića zbog seksističkog napada na novinarku N1 televizije Mateu Dominiković, pozvavši novinare i urednike da ubuduće bojkotiraju gradonačelnikove javne nastupe, prenosi Hina.

Oštro osuđujući posljednji Bandićev seksistički ispad, HND se pridružio zahtjevima kolegica i kolega koji su zatražili gradonačelnikovu ispriku.

U HND-u smatraju da zagrebački gradonačelnik i predsjednik stranke "BM 365 – Stranka rada i solidarnosti" takvim omalovažavajućim izjavama nije želio poniziti samo konkretnu kolegicu nego novinare uopće, napominjući da to nije njegov prvi sramotni ispad prema novinarima. HND je pritom izrazio zabrinutost što su Bandićeva meta najčešće novinarke.

To novinarsko udruženje poručilo je kako je pravo svakog novinara i novinarke da postavljaju pitanja i inzistiraju na odgovorima, dok je obaveza dužnosnika na njih odgovoriti.

Ombudsmanka: Oblik spolnog uznemiravanja

Izjava zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića novinarki Dominiković da ga ona "rajca" oblik je spolnog uznemiravanja, ocijenila je ranije u četvrtak hrvatska pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, ustvrdivši da Bandić tijekom davanja izjava predstavlja instituciju Grada Zagreba.

U priopćenju objavljenom na internetskoj stranici pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Ljubičić je reagirala na novi Bandićev incident, kada je novinarki Dominiković, koja ga je ispitivala o zagrebačkom GUP-u (Generalni urbanistički plan), rekao: "Da Vi znate kako Vi mene rajcate..."

Ljubičić je navela da je već nekoliko puta javno ukazivala na to da opuštenost u obraćanju javnosti kroz medije ne može biti opravdanje za seksizam i uvredljivo i omalovažavajuće obraćanje ženama, prenosi Hina.

"Svjedočili smo brojnim primjerima seksističkog obraćanja gradonačelnika upućenog novinarkama ili izjava koje su bile uvredljive ili omalovažavajuće prema svim ženama, što nije u skladu s odredbama Zakona o ravnopravnosti spolova", ustvrdila je pravobraniteljica.

Ljubičić: Dužan voditi računa i biti primjer

Dodala je kako tijekom tiskovnih konferencija ili prigodom davanja izjava za medije gradonačelnik predstavlja instituciju Grada, dok novinarke obavljaju svoj posao, odnosno na radnom se mjestu.

"U takvoj situaciji i međusobnom odnosu gradonačelnika i novinarke, svaka seksualna aluzija, poput one da ga novinarka 'rajca', ili vrijeđanje temeljem spola je oblik spolnog uznemiravanja koje je regulirano Zakonom o ravnopravnosti spolova", stoji u priopćenju.

Ljubičić je ocijenila kako Bandić i dalje ne smatra da, kao javna osoba, ima odgovornost javne osobe, te mu je poručila kako je dužan voditi računa da svojim djelovanjem, ponašanjem i izjavama uspostavlja standarde ponašanja i komunikacije i daje primjer drugima.

Ocijenila je pozitivnim to što je javnost sve osjetljivija na takvu vrstu neprimjerene komunikacije te ju osuđuje.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.