Poziv Britaniji da primi sirijske izbjeglice

Razvijene zemlje trebaju zajedno odlučiti o primanju najmanje pet posto izbjeglih Sirijaca (EPA)

Brojne nevladine i humanitarne organizacije pozvale su britanskog premijera Davida Camerona da primi veći broj izbjeglica u Veliku Britaniju, navodeći kako je Vladin projekt premještanja sirijskih izbjeglica „žalosno neadekvatan“.

Nedavno je otkriveno kako je u skladu s Projektom za preseljenje ugroženih osoba, a koji je izrađen u saradnji s UNHCR-om, Velika Britanija primala sirijske izbjeglice samo u prvih šest mjeseci ove godine.

„Brojke koje su objavljene pokazuju da je Velika Britanija do sada primila samo stotinjak izbjeglica iz Sirije, što je žalosno neadekvatan broj, uzevši u obzir razmjer krize. Dok plješćemo velikodušnoj humanitarnoj pomoći koju pruža Velika Britanija, jasno je da sama pomoć nije dovoljna“, navode humanitarne organizacije u zajedničkom pismu Cameronu.

Britanija: Brinemo o potrebama, ne o kvotama

„Zemlje koje graniče sa Sirijom bore se s težinom ove neizvjesne krize i krajnje je vrijeme da od njih prestanemo zahtijevati ono što sami ne radimo“, navedeno je u pismu organizacija, među kojima su Oxfam, Amnesty International, Save the Children, Vijeće izbjeglica i drugi.

U pismu se dodaje i da razvijene zemlje, zajedno s Velikom Britanijom, do iduće godine trebaju zajedno odlučiti o primanju najmanje pet posto Sirijaca koji su izbjegli iz svoje zemlje.

„To je skroman, ali proporcionalan doprinos kojim bi Velika Britanija trebala ponuditi nadu za 10.000 Sirijaca. Iako je to manje od 0,3 posto ukupno iseljenih iz zemlje, značilo bi to veliku promjenu, a spasilo bi i mnoge živote“, dodaje se.

Vlada Velike Britanije ranije je javila da je spomenuti projekt dizajniran kako bi se „više fokusirao na potrebe, nego na ispunjavanje kvota“, ali i da će pružiti pomoć za nekoliko stotina ljudi u iduće tri godine.

Izvor: Agencije