Požari ugrožavaju kuće južno od Mostara

Mostar, Požar, Vatra, Kuće
Vatra se približila kućama (Anadolija)

U poslijepodnevnim satima južno od Mostara buknuli su požari koji su vrlo brzo ugrozili kuće na području Malog polja.

Na terenu su brojne vatrogasne jedinice kojima pomažu i mještani, javlja Anadolija.

Gori brdo Hum, vatra se širi na području sela Malo polje na području prema vrelu Bunice. Posebno su ugroženi zaseoci Bijelići, Tucakovići i Durkići.

Vatra se primaknula dvadesetak metara od kuća, a gase je brojne vatrogasne ekipe zajedno s mještanima, uz naprtnjače i motore za navodnjavanje.

Teška je situacija u selu Gubavica.

Treći požar aktivan je na putu prema Vranjevićima, jugoistočno od Blagaja. Cijeli južni dio Mostara je u dimu.

Kiša je počela padati i trebala bi olakšati posao vatrogascima i mještanima ugroženih naselja, koji od plamena brane svoje domove.

U Hrvatskoj buknulo kod Promine

u Hrvatskoj, šest protupožarnih zrakoplova 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz Zemunika sudjeluju u gašenju novog požara koji je buknuo na lokaciji Razvođe-Promina u Šibensko-kninskoj županiji, priopćeno je iz hrvatskog Ministarstva obrane (MORH).

Istovremeno, sva druga današnja požarišta u Hrvatskoj stavljena su u najvećoj mjeri pod nadzor gasitelja, a jedan AirTractor još djeluje na prostranom požarištu Zaton-Raslina u šibenskom zaleđu na hrvatskom Jadranu. 

Potporu u gašenju tog požara i danas pružaju pripadnici Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske.

Taj požar u blizini Vodica u četvrtak ranije poslijepodne još nije bio pod kontrolom, ali vatra više nije prijetila kućama, u čemu su pomogla tri kanadera i dva AirTractora koja su od jutra pomagala vatrogascima i vojsci na terenu. 

Iako su zračne snage u srijedu izbacile 400 vodenih bombi, požar je došao stotinjak metara od kuća u mjestima Raslina i Zaton, a gašenje je otežavala i bura. 

Na zahtjev vatrogasnog zapovjednika Šibensko-kninske županije Darka Dukića, u pomoć je poslana i vojska. 

Požar u Prpuši kod Šestanovca je lokaliziran, gasitelji su tijekom noći i jutros i dalje na terenu, a izgorjelo je oko 300 hektara hrastove i grabove šume te niskog raslinja, doznaje se u četvrtak u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.

Crna Gora: Vatra prijeti Njegoševu mauzoleju

Na području Cetinja u Crnog Gori aktivno je nekoliko požara, čije gašenje otežava vjetar. Izuzetno složena situacija je na području Nacionalnog parka Lovćen.

Vatrena stihija prijeti Njegoševu mauzoleju i turističkim objektima – Odmaralištu Lovćen-Bečići, Avanturističkom parku, bungalovima Nacionalnog parka Lovćen te domovima mještana. 

Iz općine Cetinje apeliraju na sve građane i organizacije da pomognu u gašenju požara, kako bi se obranila kulturna i prirodna dobra.

Izvor: Al Jazeera i agencije