Požari u Hercegovini, stanovništvo nije ugroženo

Dok su helikopteri gasili požare na Čvrsnici, iz Ljubinja traže pomoć entitetske vlade (Fena)

Civilna zaštita bh. entiteta Republika Srpska tvrdi da su četiri požara koja su aktivna na području istočne Hercegovine pod kontrolom.

Najveći požar traje danima u općini Ljubinje, i dalje je aktivan, ali je situacija bolja nego u petak.

Vatrogasci, civilna zaštita, policija, radnici šumskih gazdinstava, građani neprekidno su na terenu i glavna aktivnost je na potezu Mrkalji – Pustipusi – Mišljen.

Ukoliko na tom mjestu presjeku liniju požara, kasnije protupožarne aktivnosti bit će efikasnije, kažu vatrogasci.

Još tri požara aktivna su u Hercegovini i sva tri su pod kontrolom vatrogasaca koji dežuraju na lokalitetima Orašje kod Trebinja, Mekoj Grudi kod Bileće i Međevićima kod Gackog, potvrđeno je iz Civilne zaštite.

Ukoliko bude potrebno, u akcije gašenja uključivat će se, navode, dodatne snage.

I dalje gori

Stanje na požarištima u području Mostara, Neuma, Jablanice i Stoca je nepromijenjeno u odnosu na prethodne dane, no nisu ugroženi ljudi, niti stambeni objekti izvijestio je Operativni centar Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Na području Pologa, nedaleko Mostara, gori šuma, trava i nisko raslinje na velikom prostoru. Uglavnom se radi o nepristupačnom terenu.

Civilna zaštita je priopćila da se požar širi prema naselju Međine, a aktivan je požar i u mostarskom naselju Mazoljice, gdje gori trava i nisko raslinje.

“Jak vjetar usložnjava gašenje, a u zavisnosti u kojem smjeru puše moglo bi doći do ugrožavanja stambenih objekata na lokalitetu Mazoljica i Šehovine”, kažu u Civilnoj zaštiti.

Aktivni su požari i na području Hutova, ali vatra ne prijeti stambenim objektima.

Vatrogasci su na terenu, kontroliraju situaciju i sprječavaju daljnje širenje požara.

Požare gase helikopteri

Helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ponovno su jutros djelovali na jablaničkom području.

“Iako su imali sedam intervencija, to nije bilo dovoljno da bi se zaustavilo daljnje širenje požara. Požar ima tendenciju širenja prema deponiji Bukova i proizvodnom pogonu Prominvest”, rekao je Omer Nezirić, šef Općinske službe civilne zaštite u Jablanici.

Požar na lokalitetu Bjelojevića kod Stoca, koji traje već pet dana, i dalje je aktivan.

“Jak vjetar i minska polja onemogućavaju gašenje. Za sada nema ugroženog stanovništva ni materijalnih dobara”, naveli su iz Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Izvor: Agencije