Požari prijete Tivtu i Podgorici, angažirani kanaderi

Izvor: Podgorički vremeplov

Aviohelikopterska jedinica crnogorskog MUP-a angažirana je na gašenju požara na području Tivta, gdje gori na 20 lokacija i situacija se pogoršava zbog snažnog vjetra, javili su crnogorski mediji.

Radio-televizija Crne Gore javlja da su se požari aktivirali i na podgoričkom području, gdje je aktivno 15 požara. Stanovništvo i objekti nisu ugroženi, potvrdili su odgovorni.

Zapovjednik tivatske Službe zaštite i spašavanje Zoran Barbić potvrdio je novinarima da se “situacija na požarištu kod plaže ‘Plavi horizonti’ iz časa u čas strahovito mijenja”.

“Vatru na 20-ak mjesta gasi više od 100 vatrogasaca iz Tivta i okolnih primorskih opština, protivpožarna vozila i avioni MUP-a, a stanovnici ugroženih kuća kao i posjetioci plaže ‘Plavi horizonti’ gdje se požar proširio djelimično su evakuisani. Gašenje otežava nepristupačnost terena i jak vjetar. U pripravnost je stavljena i jedinica mornarice Vojske Crne Gore koja će intervenisati u slučaju potrebe”, javila je Al Jazeerina reporterka Milica Marinović.

“Odjednom je krenuo jak vjetar i rasplamsao 20-ak požara. Stiže ekipa iz Kotora, a pozvani su i avioni ako mogu da uzlete zbog jakog vjetra”, kazao je Barbić.

Požari i kod Podgorice

Iz Službe za zaštitu i spašavanje rečeno je da su avioni MUP-a Crne Gore do rano jutros pomagali vatrogascima u Tivtu i da su, nakon što je u jednom trenutku požar bio djelomično pod kontrolom, napustili teren.

Međutim, nakon informacije da se situacija pogoršava, MUP Crne Gore je ponovno poslao kanadere, koji su angažirani u gašenju požara.

“Nakon preduzetih aktivnosti na gašenju požara iz vazduha, avioni su se prije podneva povukli kako bi vatrogasci na terenu, u skladu sa procedurama, mogli da ugase ostatke požara. Dogovoreno je da će, ukoliko komandir lokalne službe zaštite i spašavanja uputi ponovni zahtjev za angažovanje aviona MUP-a, avioni biti stavljeni na raspolaganje ako to meteorološki uslovi dozvole”, potvrdio je crnogorski MUP.

No, već u ranim popodnevnim satima stigao je novi zahtjev iz Tivta, pa su kanaderi ponovno upućeni na područje zahvaćeno požarom.

Načelnik podgoričke Službe zaštite i spašavanja Andrija Čađenović rekao je Televiziji Crne Gore kako na području Podgorice “gašenje požara otežava vjetar, no za sad nema ugroženih stanovnika i objekata”.

Izvor: Agencije