Požari i klimatski strahovi razbijaju australski divovski lobi za ugalj

Povećan je pritisak dioničara i javnosti na kompanije s ciljem da lobističke grupe podrže pariške ciljeve i energetske politike koje favoriziraju brzo napuštanje uglja (EPA)

Snažni šumski požari i poplave potaknuli su zabrinutost javnosti u Australiji zbog globalnog zagrijavanja, pa je snažan rudarski lobi u zemlji suočen sa sve većim pritiskom ulagača da odustanu od podrške novim rudnicima uglja, doznaje Reuters iz desetak intervjua s dioničarima velikih rudarskih kompanija.

Gotovo trećina dioničara najveće svjetske rudarske kompanije BHP Group prošle je godine glasala za rezoluciju o članstvu u industrijskim grupama koje zagovaraju politike suprotne Pariškom klimatskom sporazumu, čiji je cilj ograničenje globalnog zagrijavanja “znatno ispod” dva stepena Celzijusa, prenosi Hina.

Od tada se povećao pritisak dioničara i javnosti na kompanije s ciljem da lobističke grupe podrže pariške ciljeve i energetske politike koje favoriziraju brzo napuštanje uglja, pokazuju intervjui.

Razorna sezona šumskih požara u Australiji potakla je bijes javnosti prema moćnim lobističkim grupama koje podržavaju nove rudnike uglja, poput Vijeća za minerale u Australiji (MCA) i Vijeća za minerale Novog Južnog Velsa (NSW), te njihove uske povezanosti s vladom premijera Scotta Morrisona.

Zelenija politika

Zbog toga su kompanije s izloženošću uglju, poput rudarskih kompanija ili banaka, ranjivije ako vlade pređu na “zeleniju politiku”, rekli su ulagači.

“Kompanije izložene emisijama suočavaju se sa sve većim rizikom ne samo promjene australske politike, već i međunarodnog djelovanja”, rekao je Stuart Palmer, šef etičkih istraživanja u Australian Ethical, kompaniji za etičko upravljanje bogatstvom.

Smatra da postoji rizik da će Australija biti pogođena carinama na uvoz ugljika, koje Evropska unija planira uvesti na robu iz zemalja s manje strogom klimatskom politikom.

Vijeća za minerale NSW i MCA, koja su vodila borbu protiv blokade novih rudnika uglja, kažu da bi ambiciozniji ciljevi za emisije mogli pogoditi radna mjesta, ulaganja i ekonomiju.

Klimatolozi kažu da bi otvaranje novih rudnika uglja u Australiji spriječilo zemlju da ispuni svoje ciljeve za emisije dogovorene prema Pariškom sporazumu.

Izvor: Agencije