Požar u Notre-Dameu: Solidarnost iz cijelog svijeta

Vatikan je izrazio 'nevjericu i tugu' zbog požara koji je opustošio katedralu u Parizu (AP)

Katedrala Notre-Dame pripada cijelom čovječanstvu, koji tužan prizor i užas gledati je u plamenu, poručio je u ponedjeljak predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker dok iz cijelog svijeta pristižu poruke tuge, nevjerice i suosjećanja.

“Iz minute u minutu pratim požar na pariškoj Notre-Dame. Notre-Dame pripada čitavom čovječanstvu. Ona je inspirirala toliko pisaca, slikara, filozofa, toliko posjetitelja iz svih dijelova svijeta. Koji tužan prizor. Koji užas. Suosjećam s francuskim narodom”, navodi se u saopćenju predsjednika EK-a.

Simbol evropske kulture

I predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk ističe kako Notre-Dame pripada cijeloj Evropi.

“Svi danas suosjećamo s Parizom”, poručio je Tusk.

“Užasni prizori Notre-Dame u plamenu izazivaju bol. Notre-Dame je simbol Francuske i evropske kulture. U mislima smo s našim francuskim prijateljima”, poručio je glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel.

Evropski komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides poručuje kako je Mehanizam civilne zaštite Evropske unije spreman pružiti podršku.

“U kontaktu sam s francuskim vlastima. Mehanizam civilne zaštite EU-a spreman je pružiti podršku”, poručuje Stylianides i izražava solidarnost s Francuskom i svima pogođenim ovom tragedijom.

Tuga i nevjerica Vatikana

Parišku katedralu Notre-Dame zahvatio je veliki požar u ponedjeljak, u kojem su se urušilli krov i vrh tornja te građevine stare 850 godina.

Vatikan je izrazio “nevjericu i tugu” zbog požara koji je opustošio  katedralu, “simbol kršćanstva u Francuskoj i u svijetu”, prenosi agencija AFP.

“Naše misli su s francuskim katolicima i stanovnicima Pariza. Molimo se za vatrogasce i sve one koji poduzimaju sve što je u njihovoj moći u toj dramatičnoj situaciji”, dodao je glasnogovornik Vatikana u saopćenju.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres objavio je na Twitteru kako je “užasnut snimcima požara u pariškoj katedrali, jedinstvenom dragulju svjetske baštine”.

Britanska premijerka Theresa May napisala je na Twitteru kako su “njene misli s francuskim narodom i službama koje se bore protiv strašnog požara katedrale Notre-Dame”.

Izvor: Agencije