Požar u boksu Williamsa, 30 povrijeđenih

Vatrogasci i članovi tima su brzo reagirali pa je požar ubrzo ugašen (Getty Images)

Nakon senzacionalne pobjede Pastora Maldonada na Velikoj nagradi (VN) Barcelone u Formuli 1, u boksu Williamsa izbio je veliki požar u kojem je povrijeđeno 30 osoba, od kojih je devet završilo u bolnici zbog opekotina i trovanja dimom.

Do požara je došlo na jednom od bolida Williamsa.

Televizijski snimci su pokazali da je gusti crni dim izbio iz garaže britanske ekipe.

U trenutku požara u boksu se nalazio i šef tima Frank Williams, koji je u invalidskim kolicima, no brzom reakcijom njegove kćerke Claire odvezen je iz prostorije.

Liječničku pomoć je zatražilo 30 osoba, većinom mehaničara Williamsa, Force Indije i Caterhama, pri čemu su deveterica završila u bolnici – povrijeđena su četiri Williamsova, jedan Force Indijin i četiri Caterhamova člana.

“Srećom, vatrogasci i članovi našeg tima su brzo reagirali pa je požar ubrzo ugašen. Prema informacijama koje imamo, niko nije ozbiljnije stradao”, poručio je Williams.

U trenutku požara u boksu se nalazio i šef tima Frank Williams, koji je u invalidskim kolicima, no brzom reakcijom njegove kćerke Claire odvezen je iz prostorije.

Pobjedu na VN Španije izborio je pilot iz Venecuele Pastor Maldonado u bolidu Williamsa.

Maldonado (27) je prvi vozač iz Venecuele sa Grand Prix pobjedom, a njegova ekipa Willliams stigla je do 114. pobjede, ali prve nakon 2003. godine.

Maldonado je vodio cijelu utrku, a kroz cilj je prošao ispred Španca Fernanda Alonsa (Ferrari) i Finca Kimija Raikkonena (Lotus).

U dosadašnjih pet utrka sezone bilo je pet različitih pobjednika.

Izvor: Agencije