Požar na Pagu stavljen pod kontrolu

Jaka bura otežavala je gašenje vatre, koja se proširila do puta Novalja - Pag. (Facebook)

Veliki požar buknuo je u noći između ponedeljka i utorka u borovoj šumi na plaži Zrće kod grada Novalja na ostrvu Pag, javila je policija.

U toku je gašenje, a hiljade ljudi su evakuisane.

Kako je kazala Maja Brozičević, portparolka Policijske uprave ličko-senjske, evakuisano je oko 10.000 ljudi, jer se na mestu koje je zahvatio požar održavao Fresh Island festival.

Vatru gasila tri ‘kanadera’

Županijski vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović rekao je za Hinu kako, prema dosadašnjim saznanjima, nitko od turista, mještana, vatrogasaca ili drugih službenih osoba nije stradao u požaru.

Ostović je rekao da je evakuacija bila potrebna zato što je vatra došla na tristotinjak metara do najbližih turističkih objekata na plaži Zrće.

“Očekujemo lokalizaciju i potpuno smirivanje požara, ali posao će potrajati jer je pet hektara opožarenog terena”, dodao je.

„Najvažnije je”, kaže, “da su kanaderi, najprije dva, a onda i treći, vodenim bombama smirili požar koji se zbog vjetra neprestance širio i mijenjao smjerove, ali daljnji se posao mora odraditi sa tla, pogotovo zato jer je mjestimično riječ o terenu s gustim raslinjem“, rekao je Ostović.

Zbog vatrogasnih vozila, prometnica Pag – Novalja iznad plaže Zrće, bila je nekoliko sati potpuno zatvorena za promet, a  sada se promet odvija jednom prometnom trakom, uz regulaciju policije.

Sva tri kanadera vraćena su u bazu. Požar je pod kontrolom vatrogasaca i rad se na potpunom gašenju, izvijestili su iz policije.

Izvor: Agencije