Požar kod Zadra: Vozači na autoputu bježali u suprotnom smjeru

Zbog požara je još za sav promet zatvorena dionica autoceste A1 između čvora Zadar II i Šibenik, izvijestio je u ponedjeljak nešto prije 16 sati Hrvatski autoklub (HAK), a fotografije s tog mjesta koji su objavili pojedini mediji pokazuju da su neki vozači svojim automobilima bježali od dima u suprotnom smjeru.

Nekoliko portala objavilo je fotografiju s mjesta događaja, koju im je poslao jedan od vozača, a Večernji list prenosi izjavu jednog od vozača koji je svjedočio tom događaju.

„Nitko ništa ne javlja na radiju ni na informacijama o prometu. Sad čekamo na izlaz u kontra smjeru”, javio je Večernjem listu čovjek s autoceste od Pirovca prema Benkovcu u smjeru Benkovca.

HAK navodi da je od 11,30 sati zatvorena i državna cesta DC27 Benkovac-Stankovci, u Pristegu. Zbog požara zatvorene su ŽC6051 Perušić Benkovački-Kolarina i lokalna cesta Vrana-Ceranje.

Kolona na naplati Zadar II bila je duga oko 7,5 kilometara, na naplati Benkovac (u smjeru Splita) oko četiri kilometra, a na naplati Pirovac (u smjeru Zagreba) oko pet kilometara, na izlazu Šibenik u smjeru sjevera kolona je oko dva kilometra.

Iz HAK-a su saopćili kako su zbog požara uz autocestu A1 na naplatnim postajama Benkovac, Pirovac i Zadar II obustavljene naplate cestarine. 

“U dogovoru s prometnom policijom, odjelom za sigurnost cestovnog prometa, zbog velikog broja požara uz autocestu, a u cilju zaštite sigurnosti i zdravlja naših korisnika, te  bržeg isključivanja korisnika s autoceste, Hrvatske autoceste d.o.o. i Hrvatske autoceste održavanje i naplate  cestarine d.o.o. donijele su odluku o ‘dizanju rampi’ odnosno propuštanju bez plaćanja cestarine na naplatnim postajama Pirovac, Benkovac i Zadar II. Ističemo da naši korisnici zbog otvorenih požara uz autocestu, nisu ugroženi, ali zbog vremenskih uvjeta i gustog dima, donesena je Odluka o bržem isključenju s autoceste.”

Požarište dugačko nekoliko kilometara

Veliki požar koji je u nedjelju navečer izbio kod Turnja u Zadarskoj županiji na hrvatskom Jadranu u ponedjeljak ujutro se proširio do područja iznad Vrane, a stanje nije dobro zbog nepristupačnog terena i jake bure, izvijestio je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Zadar Željko Šoša.

“Požarište je dugačko nekoliko kilometara, situacija nije dobra, bježi kontroli jer je teren dijelom nepristupačan i puše jaka bura. Branimo kuće, vinograde, gospodarske objekte, ali još nema govora o saniranju rubova požarišta”, rekao je Šoša agencija Hina.

Na upit jesu li vatrogasci pronašli sumnjive ampule s fosforom koje bi ukazivale na eventualno podmetanje požara, Šoša je odgovorio: “Ne mogu vam ništa reći o tome jer nisam vidio navodne ampule, nemam nikakvih saznanja o njima”, prenosi Hina.

Šoša je napomenuo da je u nedjelju navečer između 20 i 22 sata izbilo 10 do 15 požara na benkovačkom području, pa ljudi opravdano sumnjaju u podmetanje.

“Imamo dosta vojske, dolaze kolege iz drugih županija, štitit ćemo ljude, ali ovdje je još uvijek situacija daleko od lokaliziranja požara”, rekao je Šoša.

Požar na Hvaru

Više novih požara buknulo je u Dalmaciji u Hrvatskoj na području Zadarske županije, a najnovije je požarište kod Starigrada na Hvaru, gdje su u pomoć gasiteljima upućena dva kanadera i dva helikoptera.

Zračne snage tijekom dana nastavile su gasiti požarišta u okolici Benkovca, gdje gori na nekoliko lokacija.

Trenutačno se na tim požarištima nalazi šest protupožarnih zrakoplova, a na području Benkovca na gašenju požara je angažirano i više od 70 pripadnika kopnene vojske.

Zbog požara je za promet zatvorena dionica autoceste A1 između čvora Zadar II i Šibenik, izvijestio je Hrvatski autoklub, a zatvorena je i državna cesta DC27 Benkovac-Stankovci, u Pristegu.

Vozačima se savjetuje da koriste izlaze Zadar II i Šibenik te obilazak Jadranskom magistralom.

Na nekoliko izdvojenih požara kod Benkovca djeluju četiri kanadera i četiri Air Tractora, a svoje će djelovanje, kažu u MORH-u, zračne snage preraspoređivati na najkritičnijim područjima i sukladno prioritetima gašenja.

Tijekom nedjelje zračne snage su sudjelovale u gašenju sedam požara, a među njima i u požaru na granici sa Crnom Gorom kod Debelog Brijega, gdje su piloti Air Tractora zaustavili širenje vatre prema Hrvatskoj.

U noći na ponedjeljak, vatrogasci su dežurali na požarima na Promini i Svilaji koji još nisu lokalizirani, a sinoć je gorjelo i kod vodotornja u Kistanju, doznaje se iz šibensko-kninskog Centra 112.

Na Promini je tijekom noći dežuralo 42 vatrogasaca sa devet vozila, a na Svilaji su noć provela četiri vatrogasca sa dva vatrogasna vozila, prenosi Hina.

Pet požara ugašeno u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Pet požara koji su u nedjelju tijekom dana planuli na području Splitsko-dalmatinske županije lokalizirana su i ugašena, a u njima je izgorjelo više od 35 hektara niskog raslinja, šume i makije, doznaje se u ponedjeljak u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.

Požar koji je u ponedjeljak ujutro buknuo u krugu tvornice plastičnih autodijelova u Dugom Ratu, istočno od Splita, brzom intervencijom tridesetak vatrogasaca i 11 vatrogasnih vozila stavljen je pod kontrolu, ali je u prijepodnevnim satima  nastavljeno izdimljavanje gustog dima, izvijestili su iz DVD-a Dugi Rat.

Najprije se zapalilo jedno vozilo, a zatim je vatra zahvatila obližnji otpad plastike i gume.

Budući da je puhao jak vjetar, vatra je izašla izvan kruga tvornice opožarivši oko 2,5 hektara trave, borove šume i nešto maslinika.

Vatrena stihija nije ugrozila stambene objekte i kuće jer su gasitelji brzo reagirali, ističu u DVD-u Dugi Rat.

Izvor: Al Jazeera i agencije