Požar kod Sydneya odnio prvu žrtvu

Premijer Australije posjetio je najugroženija pordučja i izrazio strahovanje da bi moglo biti još žrtava (EPA)

Vatrogasci se i danas na jugoistoku Australije bore sa više od 100 požara u kojima je jedna osoba poginula, a na stotine kuća uništeno, javlja Tanjug.

Nešto niže temperature i slabiji vjetar idu naruku vatrogascima, koji navode da na nekim mjestima plamen dostiže visinu i do 30 metara.

Zvaničnik vatrogasne službe u New South Walesu (NSW) je rekao da je situacija veoma “dinamična i veoma ozbiljna”.

Jedan 63-godišnji muškarac je preminuo od posljedica srčanog udara dok je pokušavao ugasiti požar koji je zahvatio njegovu kuću sjeverno od Sydneya.

Na stotine građana je zbog požara noć provelo u prihvatnim centrima.

Premijer Australije Tony Abbott, koji je i sam vatrogasac dobrovoljac, posjetio je neke od najgore pogođenih oblasti i izrazio strahovanje da bi moglo biti još žrtava, prenio je AFP.

Upozorenje Sydneyu

Zbog visokih temperatura i snažnih vjetrova jučer su se deseci požara razbukali u regiji Blue Mountains i u drugim dijelovima NSW-a, saopćili su vatrogasci.

Premijer NSW-a Barry O'Farrell rekao je da se još ne zna koliko kuća je uništeno u požaru, ali da je riječ o najmanje stotinu, prenosi AFP.

Kako su izvijestili australski mediji, požar je izazvan padom dalekovoda usljed jakog vetra.

Medicinski zvaničnici Sydneya objavili su upozorenje da je disanje otežano s obzirom na to da je nebo iznad grada puno dima i pepela.

Aerodrom u Newcastelu, 160 kilometara sjeverno od Sydneya, zatvoren je kao i autoceste, a škole i cijele četvrti su evakuirane.

Više stotina vatrogasaca bori se s gotovo 80 požara.

Požari su uobičajeni u Australiji tokom ljetnjih mjeseci između decembra i februara, a prognostičari ove godine očekuju lošu situaciju, s obzirom na to da je zima bila sušna, a da se očekuje veoma toplo ljeto.

Izvor: Agencije