Power: Srbi se ne bi trebali ljutiti zbog rezolucije o Srebrenici

Nekažnjivim su se osjećali Milošević i liberijski vođa Taylor, pa im je suđeno za ratne zločine, podsjetila je Power (AFP)

Razgovarao: Ivica Puljić

U sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku održana je komemoracija u znak sjećanja na sve žrtve genocida u Srebrenici, u povodu dvadesete godišnjice stradanja najmanje 8.372 srebreničkih muškaraca i dječaka.

Na komemoraciji su se mogle čuti poruke generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona, glavnog tužioca Haškog tribunala Sergea Brammertza, ali i ambasadora više zemalja u ovoj svjetskoj organizaciji.

Jedna od njih i je Samantha Power, američka ambasadorica u UN-u, koja za Al Jazeeru govori o stradanju u Srebrenici, ali i o rezoluciji o kojoj će Vijeće sigurnosti glasati 7. srpnja.

  • Kakva je vaša poruka na 20. godišnjicu zbivanja u Srebrenici?

Teško je povjerovati da je prošlo 20 godina, a da je bol još ista. Naš je posao da stavimo probleme oko traženja nestalih, vraćanja i obnavljanja domova u fokus. To bi trebali činiti češće nego samo jednom godišnje, jer porodice stradalih s tim žive svaku minutu, svakog dana…

  • Vi imate posebnu poruku za one koji negiraju da se u Srebrenici dogodio genocid?

Moja poruka za ljude koji negiraju genocid jeste da oni sami sebe sramote. Ti ljudi nikoga ne mogu uvjeriti, pa vjerojatno ni sebe. Ono što se dogodilo u Srebrenici dokumentirano je na stotinama hiljada stranica nastalih tokom svjedočenja, sve je bilo provjeravano od strane mnogih organizacija i sudova. Tamo se dogodio zločin, a ako neko tvrdi drugačije niko mu ne vjeruje.

  • Što očekujete od rezolucije o Srebrenici koja bi trebala biti na Vijeću sigurnosti 7. srpnja?

Od rezolucije očekujem da bude po mjeri onoga što se događalo u julu 1995. godine ljudima u Srebrenici i Bosni i Hercegovini. Nešto što ne bi obuhvatilo težinu tog zločina, istinu šta se dogodilo, ne bi imalo našu podršku i uvjerena sam da će stavovi o toj temi, sa svih strana svijeta, dovesti do rezolucije koja je odgovarajuća za ljude iz Srebrenice.

  • Političari u Srbiji kao i srpski dužnosnici u BiH izražavaju ljutnju oko britanskog nacrta rezolucije?

Ne mogu pričati o tome oko čega su ljuti ili oko čega nisu ljuti, ali mislim da bi trebali biti ljuti zato što su akcije poduzete na ideji ko je Srbin, a ko nije. Šta to znači biti Srbin koji je počinio genocid nad Bošnjacima u Srebrenici. To je ono oko čega bi trebali biti ljuti, a ne zbog rezolucije koja jednostavno prepoznaje činjenice.

  • Vjerujete li da će rezolucija biti usvojena?

Vjerujem.

Izvor: Al Jazeera