Power: Rusija ruši svjetski red

Rusija stupa u agresivne i procese destabilizacije koji prijete međunarodnom redu zasnovanom na pravilima, kazala je Samantha Power u svome posljednjem govoru kao ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Ujedinjenim narodima, prenose agencije.

U žestokom kritiziranju ruske vojne i strane politike, Power je pozvala na održavanje američkih sankcija Moskvi i podržavanje NATO saveza koji je novoizabrani predsjednik SAD-a Donald Trump kritizirao.

Američka ambasadorica, govoreći pred Atlantskim vijećem, grupi koja ima sjedište u Washingtonu, istakla je rusku intervenciju u Ukrajini, podršku Moskve sirijskoj Vladi tokom građanskog rata u ovoj bliskoistočnoj državi, te ruskim nastojanjima da utječu na predsjedničke izbore u SAD-u i drugim zapadnjačkim državama.

„Ruske akcije ne zastupaju novi red u svijetu, već rasturaju onaj red koji postoji“, istakla je.

Power je navela kako je Rusija često koristila strategiju „negiraj i laži“ kako bi izbjegla odgovornost za svoje loše poteze na međunarodnoj sceni.

Ohrabrivanje umanjenjem sankcija

Ranije je Trump kazao kako će tražiti načine unapređenja odnosa sa Moskvom, uprkos kritikama da je prerevnosan da ruskog predsjednika Vladimira Putina napravi prijateljem i saveznikom, te kako su izvještaji američkih obavještajnih službi pokazali kako je Putin pokušavao utjecati na predsjedničke izbore u SAD-u u korist Trumpa.

Novoizabrani američki predsjednik je u intervjuu za The Times of London ovog mjeseca je kazao kako će ponuditi okončanje nekih sankcija Rusiji za postizanje dogovora o smanjenju količine nuklearnog oružja, Power je kazala kako je protiv brzog ukidanja sankcija.

„Ublažavanje kaznenih mjera prema ruskoj Vladi, u vrijeme kada nije promijenila ponašanje, samo će ohrabriti Rusiju“, istakla je.

Također je pozvala za nastavak podrške NATO-u nakon što je Trump, za Times of London, kazao kako je Alijansa zastarjela jer nije radila protiv terorističkih napada, dodavši kako je ona ipak veoma važna za njega.

Izvor: Agencije