Povučeno 16 miliona vozila

Volkswagen je prethodnih dana objavio da će povući 8,5 miliona automobila iz Evrope kao rezultat skandala sa softverom (AP)

Tijekom samo nekoliko tjedana u svijetu je s tržišta povučeno gotovo 16 milijuna automobila zbog određenih nedostataka i potencijalnih kvarova.

Samo kompanija Volkswagen mora s tržišta povući blizu devet milijuna vozila na kojima su uočeni nedostaci.

Volkswagen je prethodnih dana objavio da će povući 8,5 milijuna automobila iz Europe kao rezultat skandala u vezi sa softverom za lažiranje podataka o emisiji ispušnih plinova.

Iz kompanije su poručili da ubrzano rade na pronalasku rješenja koje će popraviti problem i riješiti tu situaciju.

Osim toga kompanija Volkswagen je povukla 500.000 vozila u Sjedinjenim Američkim Državama zbog uređaja koji prikrivaju razinu zagađivanja.

Toyota, Mini, Nissan…

Njemački proizvođač automobila Volkswagen dobio je naredbu od američkih regulatora da povuče pola milijuna automobila zbog uređaja koji prikriva razinu onečišćenosti.

Toyota je, također, prije nekoliko tjedana priopćila da će diljem svijeta povući 6,5 milijuna svojih automobila zbog greške na prekidaču električnih stakala na prozorima, prenosi Anadolija. 

Problem se pojavio na modelima Yaris/Vitz subcompact, Corolla, Camry i drugima. Najviše automobila bit će povučeno u SAD-u (2,7 milijuna), dok će u Europi biti povučeno 1,2 milijuna vozila, kao i 600.000 iz Japana.

Iz Toyote navode da se problem pojavio na prekidačima za prozore, koji nisu konzistentno lubricirani tijekom proizvodnje.

Također, pod pritiskom američke agencije za sigurnost BMW-ov brend Mini opozvat će više od 86.000 vozila zbog problema sa servo sustavom upravljanja.

Opoziv se odnosi na modele Mini Cooper i Cooper S proizvedene od 2002. do 2005. godine. BMW je priopćio da je agencija otkrila kako servo sustav može propasti zbog tvorničkih ili drugih grešaka.

Ukoliko do kvara i dođe, automobilom se može upravljati, ali znatno otežano.

Japanski proizvođač automobila Nissan priopćio je da će zbog mogućnosti curenja goriva opozvati svojih 59.000 vozila diljem svijeta.

Uglavnom je riječ o modelima Altima i Maxima. Opoziv se odnosi na velike automobile Maxima 2016., srednje modele Altima od 2013. do 2016. i određen broj limuzina Teana, modeli od 2014. do 2016. koji su proizvedeni u Rusiji. Svi automobili opremljeni su motorom V6.

Ford – curenje goriva, Jeep Cherokee – opasnost od požara

Ford će, također, povući 129.000 SUV vozila srednje veličine u dijelovima Sjedinjenih Američkih Država i Kanade zbog problema sa curenjem goriva.

Kompanija je naglasila da opoziv pokriva modele Ford Edge i Lincoln MKX proizvedene 2009. i 2010. godine.

U područjima gdje se tijekom zime koristi sol za čišćenje cesta može doći do hrđanja rezervoara goriva ispod ojačanih nosača koji ga drže pričvršćenim za vozilo. Tako nastale pukotine mogu izazvati požar.

Fiat Chrysler (FC) opozvat će blizu 94.000 modela Jeep Cherokee zato što je klima uređaj preblizu ispušnog sustava i postoji realna mogućnost za izbijanje požara.

Problem je otkriven nakon što je američka agencija za sigurnost dobila dvije pritužbe zbog dima i požara u Jeepu Cherokee. Fiat Chrysler je objavio da nije dobio nikakve pritužbe na eventualne ozljede korisnika njihovih vozila ili požare u njima. Većina vozila prodana je u Sjevernoj Americi.

Kompanija je priopćila da će opozvati i 86.000 modela Ram Pickup zbog mogućnosti pucanja vratila zadnje osovine, što bi dovelo do otpadanja kotača.

Većina tih modela su za 2015. i 2016. godinu, tako da ih je veliki broj i dalje kod prodavača. Problem je otkriven tijekom ispitivanja koje je proveo Fiat Chrysler.

Tada je ustanovljeno da vratilo osovine nije dovoljno dobro toplinski tretirano te da može doći do njihovog pregrijavanja.

Bentley povlači 27.640 automobila 

Britanski prozivođač luksuznih vozila Bentley, koji je dio Volkswagenove grupacije, objavio je kako će povući 27.640 automobila zbog potencijalno neispravnih kablova za akumulator. 

Opoziv se odnosi na modele Continental GT, GTC i Flying Spur, koji su proizvedeni između veljače 2011. i lipnja 2014. godine.

Na spomenutim modelima postoji mogućnost da je spojnica vijčanog priključka za bateriju labava. Zbog toga se Bentley dobrovoljno odlučio na povlačenje tri modela. Bentley će zamijeniti komponente s novim sustavom povezivanja.

Među opozvanim vozilima je 11.020 prodanih prošle godine, kada je Bentley za dvostruko premašio svoju najbolju prodaju u jednoj godini.

Čak 5.906 tih modela prodano je u Kini, koja je postala drugo najjače Bentleyjevo tržište iza Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: Agencije