Povučene optužnice za korupciju u Turskoj

Kada je 17. decembra 2013 pokrenuta akcija protiv korupcije, uhapšeni su brojni poznati biznismeni i sinovi ministara (Reuters)

Javni tužilac u Istanbulu odlučio je da povuče optužnice za korupciju protiv 53 ljudi optuženih u decembru prošle godine, objavljeno je iz Ureda javnog tužioca u petak.

Tužilac je zaključio da na osnovu prikupljenog materijala nije moguće dokazati krivično djelo korupcije, prenosi Anadolija na engleskom jeziku. Nije bilo dokaza ni o kriminalnom elementu niti je otkrivena zavjera, kazao je tužilac.

S druge strane, tužilac je odlučio da će pokrenuti poseban krivčni proces protiv Suleymana Arslana, bivšeg direktora Halk banke, koji će po novoj optužnici biti optužen za ilegalno prikupljanje novca.

Erdogan: Meta je bila država Turska

Kada je 17. decembra 2013 pokrenuta akcija protiv korupcije, uhapšeni su brojni poznati biznismeni i sinovi ministara.

Među njima je bio i Raris Guler, sin tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Muammera Gulera te Kaan Caglayan, sin tadašnjeg ministra privrede.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, koji je bio premijer u vrijeme njihovih hapšenja, optužio je istražioce da su odgovorni za zavjeru protiv uspješne Turske.

Tvrdio je da njihova meta nije bila samo vladajuća stranka AKP, nego država Turska.

Erdogan je optužio sljedbenike islamskog učenjaka Fethullaha Gulena, koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama, za odgovornost za ono što je nazvao ”puč 17. decembra”.

Izvor: Agencije