Povučena Lancetova studija o hidroksihlorokinu

'The Lancet' je upozorio da je hitno potrebno provjeriti stručnu saradnju sa Surgisphereom (Reuters)

Članak u utjecajnom medicinskom časopisu The Lancet, u kojem se navodi da hidroksiklorokin povećava rizik od smrti od bolesti COVID-19 povučen je, što dodatna pojačava nejasnoće u vezi tog lijeka koji je promovirao američki predsjednik Donald Trump.

Časopis je povukao članak nakon što su se od njega ogradila trojica od četvorice autora, navodeći zabrinutosti zbog kvalitete i istinitosti podataka u njoj, prenosi Hina.

Taj lijek protiv malarije promovirao je Trump za borbu protiv COVID-19, rekavši da ga svakodnevno uzima, a sporan je ponajviše zbog implikacija iz studije objavljene u The Lancetu prošlog mjeseca, koja je dovela do toga da je više istraživanja zaustavljeno.

Trojica autora rekli su da Surgisphere, tvrtka koja je dostavila podatke, ne želi dati podatke na neovisnu analizu te da oni “više ne mogu jamčiti za istinitost primarnih izvora podataka”.

Četvrti autor studije Sapan Desai, izvršni direktor Surgispherea, odbio je komentirati povlačenje.

‘Provjeriti stručnu saradnju’

The Lancet je priopćio da “problematiku znanstvenog integriteta uzima vrlo ozbiljno” te dodao da “postoje mnoga neriješena pitanja o Surgisphereu i podacima koji su navodno uključeni u ovu studiju”.

Druga studija časopisa New England Journal of Medicine (NEJM), koja je koristila podatke Surgispherea i dijelila istoga glavnog autora, profesora s Harvarda Mandeep Mehra, povučena je iz istog razloga.

Lancet je upozorio da je hitno potrebno provjeriti stručnu suradnju sa Surgisphereom.

Utrka u razumijevanju i liječenju novog korona virusa koji uzrokuje pandemiju COVID-19 ubrzala je tempo istraživanja i znanstveni časopisi koji su recenzirani postaju izvori informacija za liječnike, donositelje zdravstvenih politika i za laike.

Chris Chambers, profesor psihologije i stručnjak britanskoga Centra za otvorenu znanost, rekao je da su Lancet i NEJM – koje je opisao kao “navodno dva najprestižnija svjetska medicinska časopisa” – trebali istražiti kako su studije dobile stručnu recenziju i uredničke provjere.

“Ako se ne riješi takve osnovna zabrinutost u vezi s podacima, postavljaju se ozbiljna pitanja u vezi sa standardom uređivanja” i procesom stručne provjere, kazao je on.

Neodgovorena pitanja

U opservacijskoj studiji objavljenoj u časopisu The Lancet 22. svibnja navedeno je da je bilo pregledano 96.000 hospitaliziranih pacijenata oboljelih od COVID-a 19, od kojih su neki liječeni desetljećima poznatim lijekom protiv malarije.

Ustanovljeno je da oni koji su liječeni hidroksiklorokinom ili lijekom povezanim s klorokinom imaju veći rizik od smrti i problema sa srčanim ritmom od pacijenata kojima nisu davani lijekovi.

“Nisam učinio dovoljno kako bih osigurao da je izvor podataka primjeren za ovu uporabu”, rekao je u izjavi vodeći autor studije, profesor Mehra.

“Zbog toga i zbog svih poremećaja – i izravno i neizravno – iskreno mi je žao.”

Gotovo 150 liječnika potpisalo je otvoreno pismo za The Lancet dovodeći u pitanje zaključke članka i zatraživši da se objelodane stručne recenzije prije objave studije.

Britanski znanstvenici objavili su u petak da su zaustavili veliko ispitivanje hidroksiklorokina na pacijentima s COVID-om 19 nakon što inicijalni rezultati nisu pokazali nikakvu korist.

‘Špekulacije i nesigurnosti’

“Razmotrili smo podatke i zaključili da ne postoje dokazi korisnih učinaka hidroksiklorokina kod hospitaliziranih pacijenata s COVID-om 19 i odlučili smo zaustaviti upisivanje pacijenata”, rekao je Martin Landray, profesor na oksfordskom sveučilištu, suvoditelj istraživanja.

“Ovo nije tretman za COVID-19. Ne djeluje”, kazao je.

“Ovaj rezultat trebao bi promijeniti medicinsku praksu diljem svijeta. Sada možemo prestati koristiti lijek koji je beskoristan”, dodao je.

Landray je rekao da je bilo “puno spekulacija i nesigurnosti oko uloge hidroksiklorokina u tretmanu COVID-a 19” zbog nedostatka vjerodostojnih informacija iz velikih randomiziranih studija.

“Ako budete primljeni u bolnicu, nemojte uzimati hidroksiklorokin”, rekao je Landray.

Izvor: Agencije