Oglasi

Povučen nalog za hapšenje Eva Moralesa

Odluka je donijeta sedmicu nakon pobjede Moralesovog pristalice Luisa Arcea na predsjedničkim izborima u Boliviji.
Evo Morales tvrdi da je pobijedio na izborima 2019. godine, iako prema Ustavu nije imao pravo na novi mandatEPA

Pravosuđe u Boliviji povuklo je nalog za hapšenje bivšeg predsjednika Eva Moralesa, koji se nalazi u egzilu u Argentini, a odluka je donijeta sedmicu nakon pobjede Moralesovog pristalice Luisa Arcea na predsjedničkim izborima.

"Njegova [Moralesova] prava su prekršena, prvenstveno pravo na odbranu, pošto nije bio uredno pozvan na saslušanje", izjavio je predsjednik suda u La Pazu Jorge Quino.

Ured glavnog tužioca Bolivije zatražio je 6. jula pokretanje krivičnog postupka protiv Moralesa zbog pobune i terorizma.

Tada je naloženo da Morales bude pritvoren.

Ostavka pod pritiskom vojske i protesta

Morales je u nedavnom intervjuu AFP-u, nakon predsjedničkih izbora u Boliviji, rekao da od njega ne zavisi njegov povratak u zemlju, prenosi Beta.

Bivši predsjednik je 10. novembra 2019. godine bio primoran na ostavku, pod pritiskom vojske i protesta opozicije, koja se bunila na rezultate predsjedničkih izbora, na kojima Morales tvrdi da je pobijedio, iako prema Ustavu nije imao pravo na novi mandat.

Morales, koji je bio predsjednik od 2006. do 2019. godine, prvi je predstavnik Indijanaca koji je postao šef države, a ugled je, između ostalog, stekao jer je potekao iz običnog naroda.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.