Povučen amandman da Dan antifašističke borbe ne bude praznik

Andrej Plenković
Plenković je u četvrtak poručio da je Dan antifašističke borbe 22. juna na spisak praznika uvrstio Franjo Tuđman i da će tako i ostati (EPA)

Saborski Odbor za ratne veterane povukao je u petak svih pet amandmana koje je podnio na zakonski prijedlog Vlade Hrvatske o blagdanima, dakle, i onaj po kojem bi državni praznik Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, postao spomendanom i radnim danom, prenosi Hina.

Zaključak o povlačenju amandmana Odbor je donio jednoglasno (sa sedam glasova za) na svojoj telefonskoj sjednici, razmatrajući svoje izvješće s rasprave o spomenutom zakonu održane 6. studenoga.

Da će Odbor povući svoje amandmane ranije je najavio predsjednik Kluba Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Branko Bačić, izvijestivši novinare da je predsjednik Odbora Josip Đakić na sjednici HDZ-ova Kluba rekao kako će u potpunosti podržati Vladin prijedlog Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima, kao i ostali članovi Odbora.

“Đakić je na Klubu bio eksplicitan da će podržati zakon. Do 14. studenoga još ima vremena, a stav Kluba je da se podrži zakon i odluka stranke, koja se jasno odredila prema ovom zakonu”, kazao je Bačić.

Plenković: Neću dozvoliti detuđmanizaciju

No, Stevo Culej, HDZ-ov član Odbora za ratne veterane, na pitanje hoće li povući amandman neodređeno je rekao “Još ništa ne znam” te da će vidjeti hoće li glasovati za Vladin prijedlog.

“Na Klubu je bila rasprava o tome, ali za mene još nije završena”, izjavio je.

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je u četvrtak Đakiću da neće dozvoliti detuđmanizaciju HDZ-a jer je Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, na popis blagdana uvrstio Franjo Tuđman.

“Ne znam je li to njegova ideja, vidio sam tu vijest jučer. Treba stati na kraj politici detuđmanizacije i odluka HDZ-a. To znači da ja kao predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade kažem da je 22. lipnja blagdan koji je u popis blagdana u naš zakon uvrstio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i tako će i ostati”, kazao je premijer Hrvatske nakon sjednice Vlade, prenijela je ranije Hina.

Dodao je da sve što su govorili na odboru nije politika Predsjedništva ni Nacionalnog vijeća stranke ni Vlade i da su tijela stranke vrlo jasno podržala i utvrdila prijedlog izmjene zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima koji je Vlada uputila u Sabor i “koji će se kao takav usvojiti”.

“Ja njemu šaljem poruku, kao i svima drugima koji žele detuđmanizirati HDZ: ja to neću dozvoliti”, poručio je hrvatski premijer.

Na upit hoće li biti sankcija kazao je da je u petak sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća te smatra da se vrlo jasno treba reći da je “dosta politike koja rastvara temelje onoga što je Tuđman stvorio i što HDZ treba biti”.

Đakić: Nikad nisam radio protiv Tuđmanove politike

“Tko to ne razumije, ne razumije niti hrvatsku prošlost niti sadašnjost, a još manje vidi ispravnu hrvatsku budućnost. Neka se malo razbistre”, poručio je Plenković, dodavši da će se raspraviti o tome hoće li biti kakvih sankcija.

Đakić je u četvrtak, na stav premijera Plenkovića, koji se usprotivio inicijativi Odbora, odgovorio da nikad nije radio protiv Tuđmanove politike, pa tako ni danas.

Saborski Odbor za ratne veterane u srijedu je predložio amandman na Vladin prijedlog zakona o blagdanima, po kojemu bi se Dan Hrvatskog sabora, 8. listopada, umjesto kao spomendan slavio kao blagdan, a praznik Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, “postao” bi spomendanom.

Prijedlog je naišao na osude i kritike iz oporbe.

Izvor: Agencije