Povrijeđenim igračima isplaćen 151 milion eura

U studiji su sakupljeni podaci od početka sezone do 5. februara (AP)

Klubovi koji se takmiče u elitnom rangu engleskog nogometa, Premier ligi, ove sezone su do danas isplatili 134,2 miliona funti (151,5 miliona eura) na ime plata povrijeđenih igrača, a prvi na listi je velikan Manchester United, s više od 15,8 miliona funti (17,85 miliona eura), navodi se u danas objavljenoj studiji.

Kompanija koja se bavi osiguranjem i procjenom rizika JLT Specialty, koja je i napravila studiju, navodi kako će troškovi povreda premašiti prošlosezonski total, koji je iznosio 175 miliona funti (197,7 miliona eura) za cijelu takmičarsku godinu.

Dodaju kako to izaziva strahove da se povećavaju zahtjevi na nogometaše, iako je ukupni broj povreda umanjen.

Pretrpan raspored u decembru

“Pošto je riječ o mnogim povredama mekog tkiva, do kojih dolazi najviše zbog umora, ove cifre izazivaju pitanja o prevelikom broju utakmica, naročito kada se uključe i sve veći troškovi”, istakao je Duncan Fraser, prvi čovjek odjela za sport u JLT Specialty.

Pretrpani raspored u decembru prošle godine donio je povećanje prosjeka novih povreda na više od 19 po sedmici, a u studiji se navodi kako najviše stradaju igrači u odbrambenom redu.

Do sada su prijavljena 164 slučaja povreda odbrambenih igrača.

Iako broj povreda u Manchester Unitedu iznosi 20, daleko manje od West Hamove 41 povrede, “Crveni đavoli” su platili daleko više, zbog viših plata igrača i težine igrača, pokazuje posljednji indeks povreda u Premier ligi.

U studiji su sakupljeni podaci od početka sezone do 5. februara.

Dodaje se kako je Manchester United u prosjeku po povredi platio 869.881 funtu (982.561,35 eura), dok je na dnu liste Bournemouth sa 144.531 funtom (163.252,87 eura) po povredi.

Povrede koljena ‘najskuplje’

“Iz godine u godinu raste prosječan trošak po povredi, kao i broj povreda, pa su sve prilike da će klubovi ove sezone platiti više nego prošle”, ističe Fraser.

Lider engleskog prvenstva Manchester City je “dobrog zdravlja”, sa samo 16 povreda i ukupno 442 dana “van stroja”, što je drugi najmanji broj povreda, iza Southamptona.

Najskuplje za klubove su povrede koljena, za koje su premijerligaši do sada izdvojili 36,7 miliona funti (41,45 miliona eura), dok su najčešće povrede tetiva.

Izvor: Agencije