Povrijeđeni rudar: Molio sam Boga samo da to stane

Džemalu Ibrahimspahić kaže da mu nakon nesreće neće biti svejedno vratiti se na svoje radno mjesto (Anadolija)

Rudar Džemal Ibrahimspahić, koji je povrijeđen u sinoćnjoj rudarskoj nesreći u jami Rudnika mrkog uglja Kakanj, rekao je kako se sve dogodilo bez najave i u djeliću sekunde.

Ibrahimspahić se nakon pregleda u bolnici vratio porodici u Kakanj, koja je još u šoku zbog tragedije u trećoj smjeni, u kojoj su poginula četiri komorata, piše Anadolija.

On je zadobio povrede ramena, leđa i noge.

“Dobro sam prošao. Malo sam psihički loše…”

Prisjetio se i događaja od sinoć, rekavši da je s kolegama došao u treću smjenu jame Begići-Bištrani RMU Kakanj.

‘Nije bilo nikakvog znaka’

“Došli smo u nekakvu trafostanicu. To je posao koji smo i prije radili. Non-stop se ukucavaju te trafostanice. Počeli smo tovariti materijal, nekih 20 minuta smo tovarili i odjednom me nešto poklopilo, oborilo na pod. Nisam znao šta je, a samo sam čuo da nešto puca. Noga mi se zaglavila i onda sam shvatio da je došlo do urušavanja krovine”, ispričao je Ibrahimspahić.

Kamenje mu je zaglavilo nogu, a on se borio da je izvuče kako bi izašao iz jame.

“Uspio sam u tome i ispuzao sam, takoreći, na sigurno. Gledao sam Harisa Mušiju, koji je teže povrijeđen, da ga izvučem. Bilo ga je teško izvući, jer je iznad njega bila još jedna ploča”, prisjetio se Ibrahimspahić, dok se pored njega igrao sin.

On je istakao kako se sve dogodilo iznenada i bez prethodne najave.

“Nije bilo nikakvog znaka. Samo se odjednom dogodilo, kao da je to neko samo bacio na nas. Non-stop sam na radilištima, pripremnim hodnicima, nikada se tako nešto nije dogodilo. Niko nije znao šta ga je snašlo. To je bila sekunda.”

Kako kaže, nije mogao stati na nogu, boljela ga je, a bio je i zbunjen.

“Čizma mi je ostala, nogu sam izvukao, lampa mi je spala. U tom trenutku mi je, čini mi se, sve prošlo kroz glavu. Da li ćeš preživjeti, da li će se to opet obrušavati. U momentima prođe dosta stvari kroz glavu. Molio sam Boga samo da to stane, iako nisam bio svjestan ni šta je to.”

Priča da je bio tu i dok su izvlačili prvog nastradalog komorata.

Prvo Raspotočje, pa Kakanj

“Bio sam tu da vidim hoće li nekoga živog izvući”, kazao je Džemal.

U rudniku radi već šest godina.

Oženjen je i ima dva sina.

Nakon nesreće, kako kaže, neće mu biti svejedno vratiti se na svoje radno mjesto.

“Opasno je to, inače. Jama je to… Prvo Raspotočje, pa sada u Kaknju. Sigurnost je na lošem nivou.”

U nesreći koja se dogodila tokom noći su poginuli Muhamed Sarač (rođen 1968. godine), Nermin Mušija (1977), Mijo Stojičić (1976) i Sejad Gađun (1971), a povrijeđeni su Haris Mušija (rođen 1972) i Džemal Ibrahimspahić (1980).

Izvor: Agencije