Povrijeđena četiri njemačka policajca u sukobu s desničarima

Akciji policije je prethodila sudska odluka kojom se 49-ogodišnjem pripadniku 'Građana Reicha' oduzimaju dozvole za oružje (EPA)

U južnoj Njemačkoj je u srijedu došlo do oružanog sukoba između pripadnika policije i jednog člana ekstremno desnog pokreta “Građani Reicha”, pri čemu su četiri policajca povrijeđena, od čega jedan teže.

“Prilikom pokušaja oduzimanja nelegalnog oružja, u jednom objektu u Georgensgmuendu, u regiji Roth, pripadnik ‘Građana Reicha’ je otvorio vatru na policajce”, rekao je ministar unutrašnjih poslova savezne pokrajine Bavarske Joachim Herrmann na vanrednoj konferenciji za medije.

Herrmann je istakao kako je počinitelj savladan te da se nalazi u pritvoru.

Ne priznaju institucije Njemačke

Akciji policije u ranim jutarnjim satima je prethodila sudska odluka kojom se 49-ogodišnjem pripadniku “Građana Reicha” oduzimaju dozvole za oružje koje je posjedovao kao registrirani lovac i član streljačkog društva.

Odluka o oduzimanju dozvole i zapljeni oružja donesena je na osnovu “promijenjenih okolnosti”, premda nije navedeno o kojim okolnostima se radi.

“Građani Reicha” pripadnici su pokreta koji priznaje samo Njemačku u granicama od 1937. godine te ne priznaje institucije Savezne Republike Njemačke, pa tako ni sudske presude.

Neki od pripadnika ovog pokreta, koji Ured za zaštitu ustavnog poretka pripisuje ekstremno desnoj sceni, nose i osobne iskaznice nepostojećeg “Reicha”.

Zbog nepriznavanja državnih institucija, pripadnici ovog pokreta često dolaze u sukob sa zakonom.

Herrmann je najavio oštro suprotstavljanje svakom opiranju provedbe zakona na području Njemačke te pripadnike ovog pokreta opisao kao opasne.

‘Malteški trik’ za Merkel

“Tu se ne radi samo o grupaciji čudaka i ljudi koji žive u prošlosti, nego o osobama koje su toliko duboko u svojim ideološkim zabludama da su spremni sukobiti se i s predstavnicima zakona. No, mi smo odlučni suprotstaviti se ovakvim nastojanjima”, rekao je Herrmann.

I njemačka kancelarka Angela Merkel se nedavno našla na udaru ovog pokreta, a na njoj je primijenjen “Malteški trik”.

Radi se o postupku po kojem pripadnici te grupe pri međunarodnom dužničkom registru UCC u Washingtonu prijave neku osobu, u ovom slučaju Angelu Merkel, kao dužnika.

Izvor: Agencije