Povratnici u Srbiju od danas pod posebnim nadzorom

Vlada Srbije poziva sve građane da strogo postupaju po uputstvima iz zdravstvenog upozorenja (EPA)

Građani Srbije koji od danas nakon 18 sati uđu u zemlju, bit će pod posebnim zdravstvenim nadzorom.

Oni će pri prelasku granice dobiti zdravstveno upozorenje, u kojem će biti upoznati sa svim obavezama koje su dužni ispuniti.

Prvi korak koji bi trebali preduzeti pri povratku u zemlju je test samoprocjene na COVID-19, rečeno je Tanjugu u Vladi Srbije.

Popunjavanje tog upitnika pomoći će im da dobiju bolji uvid u svoje opšte zdravstveno stanje i rezultat testa će biti pokazatelj da li je potrebno da se jave u COVID ambulantu.

Građanin koji popunjava test treba rezultat odštampati ili sačuvati, kako bi imao dokaz o urađenom testu. To znači da ne trebaju po automatizmu svi koji se vraćaju iz inostranstva posjećivati COVID ambulante, već samo oni koji urađenim testom samoprocjene dobiju takva uputstva.

Deset dana posebnog zdravstvenog nadzora

Na taj način se izbjegavaju nepotrebne gužve u ambulantama i eliminiše se opasnost se nezaraženi građani inficiraju virusom u redovima za pregled.

Period posebnog zdravstvenog nadzora traje deset dana, tako da desetog dana od povratka iz inostranstva, građani koji pri prvom testu nisu dobili uputstvo za odlazak u COVID ambulantu trebaju još jednom uraditi test samoprocjene na COVID-19.

Ukoliko rezultati tada pokažu da nema opasnosti od infekcije, posebni zdravstveni nadzor za njih prestaje važiti.

Za one koji nisu u mogućnosti ispuniti online upitnik, trebaju telefonom pozvati Institut ili Zavod za javno zdravlje u svom gradu ili opštini i dobit će sva neophodna uputstva.

Vlada Srbije poziva sve građane da strogo postupaju po uputstvima iz zdravstvenog upozorenja.

Izvor: Agencije