Povratak posrnulih divova autoindustrije

General Motors, jedan od tri velika proizvođača automobila u Sjedinjenim Američkim Državama, produžio je ugovor sa najvećim američkim sindikatom radnika automobilske industrije.

Ova organizacija pregovara o novim uvjetima i sada će se fokusirati na razgovore sa Chryslerom.

Sindikat se morao povući prošli put u posljedicama financijske krize 2008. godine. Međutim, sada su sve tri kompanije profitabilne.

Došli su bolji dani za Motor City – Detroit je izašao iz bankrota, baš poput njegovih simbola – Chryslera i General Motorsa. Grad se obnavlja i prodaje više automobila nego ranijih godina.

Sindikat radnika automobilske industrije (UAW), koji sada pregovara sa GM-om, Chryslerom i Fordom – želi dio tog prosperiteta.

„Ovdje u sjedištu sindikata, gdje se održavaju neki od pregovora, kažu da mnogi radnici nisu vidjeli povećanje plate cijelu deceniju. A kompanije su profitabilne već pet godina, pa bi im moglo da bude teško da tvrde da sada nije vreme za povećanje plate“, iz Detroita javlja novinar Al Jazeere John Hendren.

Glavni prioritet sindikata je eliminacija dvostepenog sistema plata koji je uveden u očajnim vremenima kada su se GM i Chrysler suočavali sa bankrotom.

„Imate momka koji radi sa lijeve strane automobila – tradicionalni momak – koji zarađuje 28 dolara na sat. Imate momka sa desne strane automobila, koji radi isti posao kao i ovaj momak, a zarađuje upola manje. To je nešto što je neprihvatljivo“, govori George McGregor, predsjednik Sindikata.

Snaga u brojevima

Ali, zvaničnici sindikata priznaju da imaju problem. Njihov broj se smanjio, sa vrhunca od 1,5 miliona radnika 1979. na otprilike 400.000 trenutno.

„Znate, snaga je u brojevima. Kada vam se smanji broj, smanji vam se i moć“, smatra McGregor.

Analitičari kažu da će se dvostepeni sistem vjerovatno spojiti, kao što se desilo u drugim industrijama.

„Obično se dešava da penzioniraju sve ljude sa visokom platom. U mogućnosti su da spuste ljude sa visoke na srednje visoku plaću. Čekaju dok se svi ne penzioniraju i odu. Ili imaju dug period rasta da bi ulazni nivo dostigao plaću radnika višeg stepena“, kazala je Kristin Dziczek, direktorica Centra za istraživanje automobilskog sektora.

Ishod ovog trnovitog problema, mogao bi direktno utjecati na mogućnost proizvođača automobila iz Detroita da se takmiče sa rivalima širom svijeta.

Vraćanje staroj praksi koja ih je samo nekoliko godina ranije dovela na rub istrebljenja, definitivno nije opcija.

Izvor: Al Jazeera