‘Povratak pobjednika’: Svečano otkriven MiG-21 Rudolfa Perešina

Perešinov MiG-21 vraćen je u Hrvatsku iz Austrije nakon 28 godina te će od nedjelje do kraja mjeseca biti izložen ispred MORH-a (Anadolija)

Ispred sjedišta Ministarstva odbrane Republike Hrvatske (MORH) danas je održana svečanost “Povratak Pobjednika” povodom povratka aviona MiG-21 Rudolfa Perešina iz Austrije u Republiku Hrvatsku, gdje će ostati izložen do kraja maja, piše Anadolija. 

Uz sudjelovanje predsjednika Hrvatske vlade Andreja Plenkovića i ministara, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirka Šundova te visokih vojnih dužnosnika i članova porodice pilota Rudolfa Perešina, ispred zgrade MORH-a održana je svečanost „Povratak Pobjednika“. 

“Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate“, poruka je Rudolfa Perešina, pilota tadašnje JNA, koji je iz Bihaća MiG-om 21 tadašnje armije odletio u Austriju, a kasnije se pridružio Hrvatskoj vojsci u ratu, sve dok nije poginuo u operaciji „Bljesak“ 1995. godine. 

Avion MiG-21 kojim je hrvatski pilot Rudolf Perešin u oktobru 1991. godine iz Bihaća preletio u Klagenfurt vraćen je u Hrvatsku iz Austrije nakon 28 godina te će od nedjelje do kraja mjeseca biti izložen ispred MORH-a. 

Daliborka Perešin, supruga hrvatskog pilota, otkrila je natpis, a hrvatski zrakoplovci su otkrili MiG-21 koji će ostati privremeno izložen pred MORH-om. Prije povratka u Hrvatsku prethodno se nalazio u Vojno-zrakoplovnom muzeju u austrijskom gradiću Zeltwegu. 

Dao život za Hrvatsku

„Poruka koju je poslao Rudolf Perešin u listopadu 1991. godine, prije svega hrvatskim braniteljima, cijelom hrvatskom narodu, cijelom svijetu, ne samo Europi, ali isto tako unio nemir i demoralizirao sve one koji su tada kroz JNA vršili agresiju na Hrvatsku, poruka je slobode, hrabrosti, snage, odvažnosti, domoljublja, svega onoga što je njega krasilo kao čovjeka i hrvatske branitelje koji su Hrvatskoj donijeli neovisnost“, rekao je predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković 

Istaknuo je Perešinovu važnu ulogu u operaciji „Bljesak“, dodavši kako je pritom dao svoj život za Hrvatsku. 

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević istaknuo je kako je avion MIG-21 Rudolfa Perešina vraćen iz Austrije Hrvatskoj zajedničkim radom i zalaganjem članova Vlade. 

„Ovaj avion je živući komad povijesti i simbol početaka Hrvatske vojske, odnosno Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Ovaj avion je simbol pobjednika, ali isto i otpora prema agresiji na naš dom i naš narod“, kazao je ministar Krstičević. 

Ministar je istaknuo kako ovaj avion nema veliku materijalnu, nego simboličku vrijednost, sa svrhom da bude podsjetnik na borbu hrvatskog naroda za samostalnost. 

On je uspomena na hrabrost i prkos hrvatskih branitelja, kazao je Krstičević te najavio kako će Hrvatska do 2025. godine, kada se bude proslavljala 30. godišnjica operacija „Bljesak“ i „Oluja“ izgraditi vojni muzej po uzoru na druge zapadne zemlje, gdje će ovaj avion, rekao je, biti izložen na središnjem mjestu. 

Izvor: Agencije