Povratak Omara Khadra podijelio Kanadu

Khadr je psihijatru rekao kako mu nedostaje da bude voljen i da osjeća tugu (Reuters)

Piše: Daniel Lak

Dok ga Vlada njegove zemlje smatra “osuđenim teroristom“, a Ujedinjeni narodi ga vide kao dijete-vojnika, povratak u Kanadu krajem prošlog mjeseca bacio je Omara Khadra u još jednu ulogu u njegovom mladom i živopisnom životu: u politički nogomet.

Utakmica je između Kanade i Sjedinjenih Američkih Država, između političara-partizana i medija.

Dvadesetšestogodišnjak iz Toronta je proveo skoro deceniju u američkom vojnom zatvoru u zaljevu Guantanamo na Kubi.

Zvaničnici SAD-a su objavili kako su htjeli da Kanada preuzme jednog od posljednjih državljana zapadnih zemalja u Guantanamu.

Vratio se u svoju domovinu 30. septembra 2012. nakon dugo odgađanih uvjeta sporazuma, u kojem je priznao krivicu za ono što u SAD-u smatraju “ratnim zločinima” u zamjenu za dozvolu da izdržava većinu kazne na kanadskom tlu.

Zvaničnici SAD-a su objavili kako su htjeli da Kanada preuzme jednog od posljednjih državljana zapadnih zemalja u Guantanamu.

Zakonska obaveza

Ministar vanjskih poslova Kanade John Baird je kazao u emisiji “Question Period” kanadske televizije CTV: “Omar Khadr je kanadski državljanin. Očito je da, s obzirom na to da Amerikanci zatvaraju zatvor, žele da ga pošalju nazad nama. Prema kanadskom zakonu, obavezni smo da ga preuzmemo.”

Ministar javne sigurnosti Vic Toews, koji je najavio Khadrov povratak u žurno organiziranoj konferenciji za novinare, nije krio svoje mišljenje.

Pravni tim Omara Khadra se žalio na izjavu ministra, napavši ga da šalje pogrešnu poruku uposlenima u kaznenom sistemu, zaduženim za njegovu rehabilitaciju.

“Omar Khadr je poznati pristalica terorističke mreže Al-Kaide i osuđeni terorist”, kazao je Toews.

Pravni tim Omara Khadra se žalio na izjavu ministra, napavši ga da šalje pogrešnu poruku uposlenima u kaznenom sistemu, zaduženim za njegovu rehabilitaciju.

“Ovo je žalosno”, komentirao je ministrovu izjavu advokat iz Toronta John Norris. “Čini se da je ovo samo pokušaj da se zaplaše i da se utječe na ljude koji su profesionalci. Trebali bi biti ostavljeni na miru da obavljaju svoj posao.”

Osuda opozicije

Političari iz kanadske opozicije su brzo osudili način na koji se Vlada odnosila prema ovom slučaju.

Bob Rae, privremeni šef Liberalne partije, opisao je Khadrov povratak kao “nešto što se trebalo desiti davno”, te je rekao da je “zaista tužno” to što je vlada Konzervativne partije “odgodila” povratak “kanadskog državljanina i djeteta vojnika”.

Rae nije spomenuo da je njegova partija bila na vlasti u prve četiri godine zatočeništva Omara Khadra, te da nisu pokušali da ga vrate kući.

Kolumnista Michael Den Tandt iz National Posta, desno orijentirane novine, kazao je da su dva ekstremno različita gledišta na Omara Khadra, dijete-vojnik ili osuđeni terorist, previše pojednostavljena.

I mediji su komentirali način na koji je Vlada postupila u ovom slučaju.

U članku objavljenom u novini Globe and Mail, novinar u sekciji za vanjske poslove Doug Saunders je ukazao na činjenicu da su Khadr i osuđeni kanadski pedofil Christopher Neil stigli u zemlju istog vikenda, ali je naglasio da Vlada nije pokušala spriječiti transfer Neila sa Tajlanda, gdje je on služio dio kazne.

Kolumnista Michael Den Tandt iz National Posta, desno orijentirane novine, kazao je da su dva ekstremno različita gledišta na Omara Khadra, dijete-vojnik ili osuđeni terorist, previše pojednostavljena, te da je ključ za rehabilitaciju ovog mladića leži u postepenom i pažljivom pristupu kanadskog pravosudnog sistema.

Čvrsti stavovi

Kada je jedan od tih ekstrema u pitanju, desno orijentirani komentator vijesti Sun TV-a Ezra Levant je zauzeo čvrst stav po pitanju povrataka Khadra, te je odbacio tvrdnju da je država obavezna primiti ga nazad.

Mediji za socijalno umrežavanje, prije svega Twitter, prikazali su brojne prepirke ljudi koji se nikada neće složiti.

Tweetovima koji korisnike šalju na Konvenciju za zaštitu djece Ujedinjenih naroda su bili suprotstavljeni oni koji čitatelje podsjećaju na Khadrovo priznanje pet ozbiljnih zločina od prije dvije godine, između ostalog priznanje o ubistvu i podršci terorizmu.

Izgubljen u ovoj kakofoniji je glas samog Omara Khadra. Kao zatvorenik u Guantanamo Bayu, a sada u Kanadi, prilike da javno govori su bile zaista ograničene.

Kako se čini, nemoguće je postići zajednički stav.

Izgubljen u ovoj kakofoniji je glas samog Omara Khadra. Kao zatvorenik u Guantanamo Bayu, a sada u Kanadi, prilike da javno govori su bile zaista ograničene.

Umjesto toga, njegove riječi su se čule kroz legalni proces u 2010, kao dio izvinjenja izrečenog pri kraju njegovog izlaganja pred američkom komisijom.

‘Pun bijesa’

Kanadski magazin Maclean je nedavno objavio dug tekst baziran na transkriptu sedmosatnog razgovora između Khadra i svjedoka američkih tužitelja, psihijatra Michaela Weinera.

Weiner je posvjedočio da je Khadr manipulativan i opasan, te “pun bijesa”.

Ali je mladi zatvorenik rekao kako mu nedostaje da “bude voljen”, što je njegovo glavno osjećanje nakon skoro decenije provedene u zatvoreništvu “tuga”.

Advokati Khadrove odbrane žele da prikažu drugačiju sliku. Mladić kojeg u zadnje dvije godine predstavljaju Norris i njegova kolegica Brydie Bethell je jednostavno “oduševljen što se vratio u Kanadu”, kazao je Norris, uprkos tome što je trenutno smješten u jedan od najozloglašenijih zatvora u zemlji.

Prema kanadskom zakonu ima pravo tražiti puštanje na uvjetnu kaznu u julu 2013. godine.

“Niko ne bi bio sretan što je zatvoren u Millhavenu (zatvoru sa maksimalnim osiguranjem)”, kazao je Norris za Al Jazeeru. “Ipak, to nije Guantanamo, a to je najvažnije Omaru.”

U narednih šest sedmica, a možda i duže, zatvorski zvaničnici, članovi odbora za pomilovanje i predstavnici pravosuđa će procjenjivati Khadra, te donijeti plan za njegovu rehabilitaciju dok služi ostatak osmogodišnje kazne.

Prema kanadskom zakonu ima pravo tražiti puštanje na uvjetnu kaznu u julu 2013. godine.

Izvor: Al Jazeera