Povratak na radno mjesto kao novogodišnje čudo

Stečajevi su u posljednjih pet godina u Hrvatskoj ugasili desetke tisuća radnih mjesta, jer od svih tvrtki koje uđu u stečaj tek svaka 145-ta nastavi poslovati.

Malo je pozitivnih primjera poput Tvornice olovaka Zagreb (TOZ). Iako je stara tvrtka i dalje u stečaju, novi je vlasnik otkupio brend i strojeve i na posao vratio dio starih radnika.

Ako se ostvare poslovni planovi, TOZ-ovim olovkama ponovno bi mogli pisati učenici zemalja regije.

Od crvenih do plavih, od olovki preko flomastera do uljanih boja, plastelina i tuševa – 51 proizvod ponovno se stvara u pogonima TOZ-a.

Mirjana Vladušić – Tibi radila je u TOZ-u 17 godina. Sve do kolovoza 2015. godine, kad je tvrtka otišla u stečaj. Svi radnici su otpušteni, strojevi su stali – na godinu i pol. A onda se, kaže, dogodilo ono čemu se mogla samo nadati.

“Dobila sam poziv da se vratim natrag, na svoje staro radno mjesto, na mjesto voditelja proizvodnje. Naravno da sam to s oduševljenjem prihvatila”, priča Mirjana.

Obiteljska tvrtka koja je ranije surađivala s TOZ-om, otkupila je iz stečajne mase sve potrebno za proizvodnju, od strojeva do brendova, te zakupila dio starih pogona. Zasad su zaposlili 23 radnika, od kojih je polovica onih bivših. Zbog, kako kažu, neprocjenjivog znanja, zovu ih kraljevima i kraljicama proizvodnje.

“To je stvarno jedno malo božićno čudo”, dodaje Mirjana.

Malo je njih preživjelo

Nakon 40 godina rada, stečaj i otkaz teško su pali i Dragi Kostelcu. Osobito jer se sjeća predratnih zlatnih godina u kojima je TOZ zapošljavao gotovo 1.000 radnika. No, sad, kaže, ponovno hvataju zalet.

“Hoćemo, znate. I mi vjerujemo u to i zato smo se skupili. Imamo znanje, entuzijazam imamo. I želimo da naši mladi ostaju u ovoj državi, da se više takvih firmi pokrene. Ovo je čudo jedno, čudo”, kaže Drago.

U Hrvatskoj je malo tvrtki koje prežive stečaj ili kao TOZ – pronađu novog vlasnika spremnog nastaviti s proizvodnjom.

“U posljednjih pet godina, u Hrvatskoj je pokrenuto više od 22.000 stečajeva, a samo su 152 postupka završila nastavkom poslovanja tvrtke. Ugašeno ih je oko 18.000, dok oko 4.000 čeka rasplet svoje poslovne budućnosti”, javila je Al Jazeerina reporterka Jasmina Kos.

TOZ-ova budućnost je jasna. Direktor Luka Batur kaže da su dosad uložili 1,3 milijuna eura, a već stiže i nova oprema. Kroz godinu planiraju izgraditi novu tvornicu, proširiti proizvodnju i otvoriti 80 novih radnih mjesta.

“Kreću prve isporuke, nastojimo već poslije Nove godine sigurno biti u trgovinama. Isporuke će biti u cijeloj regiji, isto tako u Hrvatskoj. Jednostavno želimo da se TOZ vrati na police i da mu vratimo stari sjaj i da ga vratimo tamo gdje je i bio”, ukazuje Batur.

Novogodišnju želju dijele i radnici i vlasnici – poznate zelene olovke s 80-godišnjom tradicijom, vratiti u ruke učenika Hrvatske i zemalja regije, a onda sreću okušati i na tržištu Europske unije.

Izvor: Al Jazeera