Povratak grčke državne televizije ERT

Parlament Grčke usvojio je zakon koji omogućava ponovno pokretanje bivše državne televizije ERT, koju je ugasila prijašnja Vlada nakon 75 godina.

Glasanje u Parlamentu dočekano je aplauzom.

„Trenutno se ne osjećamo kao da nagrađujemo ERT. Ponovo otvaramo ovaj kanal, a ljudi koji su tu radili dokazat će svoju vrijednost“, kazao je ministar Nikos Pappas.

Optimizam nije zahvatio i opoziciju.

„Budući da ste toliko zabrinuti za radnike ERT-a, dozvolite mi samo da vas napomenem da postoje hiljade radnika u privatnom sektoru koji su ostali bez posla i koji ga gube – dok Vlada pregovara, a novac ne dolazi do tržišta“, kategoričan je Adonis Georgiadis, zastupnik opozicijske stranke 29.

Prijašnja vlada tvrdila je da je ERT preplavljen viškom radnika, koji godišnje koštaju 300 miliona eura. Luksuz koji, kako su tvrdili, prezadužena zemlja sebi nije mogla dopustiti.

Taksa od tri eura

Umjesto ERT-a napravljena je nova, manja, odnosno ekonomičnija televizija Nerit, koja bi se sada trebala spojiti sa novim-starim ERT-om. Dvije i po hiljade radnika, koji su 2013. ostali bez posla, bit će vraćeno na radna mjesta.

To će državu koštati 30 miliona godišnje, što će zaraditi uvođenjem televizijske takse od tri eura koja će se naplaćivati uz račune za struju.

Bivši novinari s radošću su dočekali tu vijest.

„Da politička partija u Grčkoj uopće održi jedno obećanje, to je samo po sebi događaj za pamćenje“, kaže jedan od njih Andreas Papastamatiou.

Vjeruje se kako ponovno pokretanje ERT-a ima veliku simboliku za Grke, koji su s nevjericom, samo sat vremena nakon objave o gašenju kanala, na televizorima posvjedočili nestanku signala.

Izvor: Al Jazeera i agencije